Cum să supraviețuiești în frig? – o metodă eficientă
Pentru că mi se pare o informație importantă pentru supraviețuire în condiții de hipotermie, vă împărtășesc o metodă pe care o știu de la dr. Ștefan Stângaciu (președintele Apiterapiei din România), căruia îi mulțumesc pentru această informație utilă. Studiile arată că în apă la temperatura de 10 grade, corpul uman își menține mișcările normale timp de 9-10 minute, după care musculatura nu mai poate fi controlată corect, la o respirație normală folosită de înotători de elită .
Dacă sunteți în apă rece sau în frig, în munți și nu numai și nu sunteți îmbrăcați gros, sunteți departe de o sursă de căldură , puteți aplica metoda următoare bazată pe controlul respirației: Folosim 4 timpi de respirație : inspir, apnee, expir, apnee, în ritmul 1-4-2-4. Adică inspir scurt și profund ( până în abdomen, apoi toracele mediu și superior). Ținem aerul în plămâni de 4 ori mai mult timp decât a durat inspirul. Expirăm în 2 timpi față de timpul în care am inspirat. Rămânem apoi fără aer în plămâni timp de 4 timpi. Este foarte importantă apneea finală care declanșează de fapt alarma cu activarea proceselor de încălzire la nivelul întregului organism. Un domn știa această metodă , iar asta i-a salvat viața (a fost salvat dupa 2h din apă la temperatura de 7-9 grade și a supraviețuit fără sechele, folosind această metodă): ” dl. de la care am învățat metoda era inginer geolog, lucra în Delta Dunării .
A stat în apă rece, pe 15 noiembrie, 2 (doua) ore și nu a avut nimic. O lună mai târziu , un prieten bun de-al lui (care știa metoda), împreună cu alți 2 colegi, au pățit același lucru (răsturnare velier de agrement în apa lacului Razelm). Au stat în apă 6 (șase) ore, până au venit niște pescari și i-au salvat. Nici unul nu s-a îmbolnăvit. Au respirat non-stop cu metoda 1-4-2-4.
Domnul geolog știa metoda de la profesorii lui de yoga.”
dr. Stângaciu
…. Practicați metoda și convingeți-vă, că tot suntem în sezonul rece. Asociați tehnici de relaxare în timpul respirației. Eu am practicat-o de multe ori în Mare sau în apa rece de munte, iarna sau toamna, primăvara, când erau doar câteva grade în apă .
N.B. marinarii in special o pot folosi în condiții de supraviețuire în apă rece.
SURSA' https://dianakriya.wordpress.com/2019/01/20/cum-sa-supravietuiesti-in-frig-o-metoda-eficienta/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu