Simbolismul yantrelor
Steaua cu 6 colturi, cunoscuta in Occident ca Steaua lui David, este obtinuta prin suprapunerea unui triunghi cu varful in jos si a unuia cu varful in sus. Triunghiul cu varful in jos reprezinta aspectul feminin, manifestarea, Pamantul, iar cel cu varful in sus reprezinta aspectul masculin, energiile cosmice, spirituale, Cerul. Steaua cu 6 colturi reprezinta o stare de echilibru intre aceste aspecte polar opuse, unirea a "ceea ce este sus" cu "ceea ce este jos", armonia Cerului cu Pamantul, a planului spiritual cu cel material.
Petalele de lotus
Petalele de lotus dintr-o yantra sunt figurate de obicei in interiorul unui cerc, aflat la randul sau in interiorul cadrului patratic. Reprezentarile lotusilor cu 12 petale sunt in legatura cu Soarele si cele 12 semne zodiacale. Cei cu 16 petale simbolizeaza cele 16 faze lunare (nitya) sau cuante energetice (kala).
Daca numarul de petale este 8, aceasta simbolizeaza fiinta umana limitata, caracterizata prin 8 aspecte fundamentale: cele 5 elemente de baza (eter, aer, foc, apa, pamant) la care se adauga mintea, intelectul si ego-ul.
Cercurile concentrice
Cercurile concentrice din jurul sau din interiorul unui triunghi reprezinta cele trei tendinte fundamentale ale naturii (guna-e): sattva (tendinta spre echilibru), rajas (tendinta spre actiune), tamas (tendinta spre inertie).
In contextul yantra-ic cercurile mai pot simboliza cele trei aspecte ale timpului (trecutul, prezentul si viitorul), cele trei nivele fundamentale ale manifestarii, cele trei stari fundamentale de constiinta (starea de veghe, de vis si de somn profund fara vise).
Efectele asupra fiziologiei umane
Centrarea este o necesitate umana fundamentala. Toate realizarile remarcabile in domeniul cunoasterii sunt opera unor minti centrate si focalizate. Pentru a obtine aceasta stare este necesar sa practicam anumite tehnici si sa ne cream obisnuinta de a ramane centrati. Mintea, sub influenta organelor de simt, devine agitata si restrictiva.
Fiziologii au descoperit ca semnalele exterioare captate prin fiecare ochi sunt transmise la creier prin aproximativ 1.000.000 de fibre nervoase inmanuncheate la nivelul nervului optic. Exista o incrucisare partiala a nervilor optici in chiasma optica. Astfel, cortexul stang este in legatura cu jumatatea dreapta a scenei vizuale, iar cel drept raspunde de jumatatea stanga.
Tocmai de aceea figurile geometrice simetrice par sa fie cei mai buni stimulatori pentru ambele emisfere si pentru cortex. Ele produc efecte similare in ambele parti, determinand astfel o stare de centrare.
Celulele ganglionilor retinei si celulele laterale care procura informatii cortexului vizual au o simetrie circulara. Ele reactioneaza foarte bine la forme circulare, o pata sau un punct, deoarece campul lor receptor este circular.
Mandala-ele si yantra-ele corespund structurii interne a celulelor retinei. Forma lor se bazeaza pe cunoasterea intuitiva a clarvazatorilor tantrici asupra naturii mintii si a nevoii umane pentru a recunoaste simbolurile sacre intalnite in existenta sa. Ele sunt un raspuns al acestei aspiratii umane universale, iar prin intermediul limbajului arhetipal transforma energia noastra psihica, dand un sens spiritual vietii.
Desenele magice si cele doua emisfere cerebrale
Cercetarile recente au aratat ca occidentalii din vremurile noastre folosesc mai mult emisfera stanga si au lacune in dezvoltarea emisferei drepte, ceea ce a dus la scaderea capacitatilor imaginative si la diminuarea credintei lor in valorile spirituale.
De asemenea, s-a constatat ca intuitia spirituala se trezeste atunci cand cele doua emisfere cerebrale sunt echilibrate in fiinta.
Yantra, ca simbol, reprezinta o energie asociata unei anumite stari de constiinta. De exemplu, yantra lui Kali nu este numai o reprezentare simbolica a lui Kali, ci si o prefigurare in plan fizic a energiei pe care ea o manifesta si o personifica.
Astfel yantra, prin caracterul ei simbolic, activeaza emisfera cerebrala stanga, in timp ce structura ei geometrica actioneaza asupra celei drepte.
sursa: www.luxsublima.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu