Spre ce sa-mi indrept cautarile? Ce pot oferi eu lumii? Luati-va un ragaz de cateva clipe, iesind din iuresul vietii cotidiene accelerate si robotizate pentru a reflecta la,,legenda personala'’, cum o defineste Paulo COELHO. Ce inseamna menirea. Mult prea adesea traim scindat,facand la serviciu ceea ce nu ne place si lasand pe seama timpului liber, adesea putin, practicarea indeletnicirilor care ne sunt cu adevarat dragi. In timp, aceasta duce la uitare de sine si la neglijarea a ceea ce suntem cu adevarat.
Calitatile noastre cele mai pretioase nu sunt puse in valoare si putem experimenta un sentiment de insatisfactie generale,altminteri nejustificat de circumstantele exterioare. Este cazul oamenilor care ajung sa aiba tot ce si-au propus ,de exemplu in plan material si care constata dupa toate acestea ca se simt nefericiti sau neimpliniti. Paulo Coelho defineste legenda personala ca fiind: ,,ceea ce tu ai vrut intotdeauna “sau ,,misiunea ta pe Pamant.” Este ratiunea de a trai cuvantul pe care il avem de spus in lume, plusul pe care il putem aduce fiecare dintre noi in conjunctura spatiala, culturala, istorica in care ne-am nascut. Nu stim sau doar ni se pare? Paulo Coelho afirma in ,,Alchimistul”: ,,Toti oamenii, in adolescenta, stiu care este Legenda lor Personala. In acest moment al vietii totul este limpede si oamenii nu se tem sa viseze si sa doreasca tot ce le-ar placea sa faca in viata. Cu toate acestea, pe masura ce o forta misterioasa incearca incet, incet, sa dovedeasca faptul ca ''Legenda Personala este imposibil de realizat.”Intram treptat in labirintul lumii si vocea interioara este acoperita de preocuparile cotidiene.
De fapt,daca ne-am acorda cateva clipe ,daca am avea curiozitatea sa privim si sa ascultam , ne-am gasi drumul. El e in noi, ascuns printre hatisurile gandurilor noastre repetitive sau in evenimentele vietii, in asa –zisele coincidente care uneori ne opresc din drum sau, alteori,ne schimba total cursul destinului. Cum o aflam? Identificarea menirii poate dura o perioada mai mica sau mai mare de timp, in functie de cat de mult ne-am indepartat de noi insine, de nevoile adevarate ale sufletului. E necesar sa ne intoarcem spre interior. Ne va fi fi de folos sa ne amintim ceea ce ne placea sa facem in copilarie sau inainte ca responsabilitatile vietii sociale sa ne acapareze.
Ne putem urma talentele sau ne putem intreba in ce gen de activitati ne simtim in largul nostrum, ne manifestam din plin creativitatea si simtim ca avem ceva de spus. Va fi nevoie, deci,sa trecem mai intai printr-o schimbare de atitudine:va trebui sa re-invatam sa fim autentici, sinceri cu noi insine, sa stim cand e cazul sa dam mastile jos pentru a ne apropia de domeniul delicat si vulnerabil al sufletului, unde se afla tezaurul de talente care ne caracterizeaza. Va fi nevoie sa ne ascultam sentimentele si intuitia. Pe scurt, va trebui sa iesim din uitarea de sine in care am alunecat aproape pe nesimtite pe masura ce invatam ce trebuie facut ca sa ne adaptam in lume. Cel mai usor mod de identifica menirea proprie este sa realizam ce tip de activitati ne plac cel mai mult, ne pun in valoare inzestrarile si aduc un plus de valoare celorlalti.
Este vorba de ceea ce pot
oferi mai bun si mai frumos care sa imbogateasca cu ceva viata in asamblul
ei. Nu trebuie sa fiu un geniu creator, dar in,, patratica’’mea, eu pot sa ma
exprim cel mai bine la potentialul maxim. –Care sunt efectele? –Cunoasterea
rostului propriu in lume corespunde unei nevoi profunde-echivalentul in plan
social si spiritual al gasiri sufletului pereche din domeniul relational. E
aceeasi nevoie de regasire de sine prin intermediul a ceva exterior. Aflarea ei
se asociaza cu un sentiment de liniste interioara si cu un curaj al asumarii
tuturor obstacolelor pe care le putem intalni.
In cartea sa Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul,Robin Sharma descrie astfel efectul identificari menirii proprii si al urmarii ei: ,,Cand vei afla care este menirea vietii tale, lumea ta va invia. Te vei trezi in fiecare dimineata cu un rezervor nelimitat de energie si entuziasm. Toate gandurile iti vor fi focalizate asupra obiectivului tau précis. Nu vei avea timp de pierdut. Munca ta va deveni o joaca. Vei avea de asemenea un sentiment profund de armonie interioara, ca si cum ai fi cumva ghidat pentru a-ti realiza menirea ’’Un alt efect chiar mai spectaculos, al identificarii menirii proprii este acela ca intregul univers va ,,conspira” la implinirea ei. Cand doresti ceva cu adevarat, vrei pentru ca aceasta dorinta s-a nascut in sufletul Universului, asa ca el te va sustine. Vor fi, desigur si obstacole, dar ele vor avea doar rolul de a te invata ceva de care ai nevoie in misiunea ta pe Pamant. Coelho arata: ’’Cine isi traieste Legenda Personala, stie tot ce are nevoie sa stie.
Un singur lucru face visele imposibile: frica de
esec”. Viata are, desigur, sensul pe care noi i-l coferim. Merita sa facem tot ce
ne sta in putinta pentru a ne afla calea proprie, a ne regasi unicitatea si a o
exprima in si prin lume. Observati ca spune ca visele legate de misiune au loc
cel mai mult in perioada adolescentei. Dati-mi voie sa ma indoiesc ca in acea
perioada ati visat sa faceti cariera intr-o firma de asigurari, care lucreaza cu
,,moartea’’si nicidecum cu viata. Si alte firme in care va daruiti potentialul
pentru vise iluzorii. Va vor binele, de aceea vi-l lasati luat. Daca nu ai un plan
al tau va avea grija cineva sa te includa in planul lui. Unde este un scop,
acolo va aparea intotdeauna si o cale.(adaptare articol din rev body mind
spirit).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu