Utilizați această sesiune pentru a dormi în câteva minute și pentru a vă bucura de o pui de somn vindecătoare de 20 de minute. Acesta nu este un somn complet, dar vă oferă o pauză pentru a procesa ceea ce ați învățat și ați trăit.
Frecvențele din această sesiune vă vor conduce rapid și ușor într-o stare confortabilă pentru a vă consolida energia, productivitatea și memoria. După pui de somn ai toată puterea și motivația de a-ți continua ziua. Frecvențele duc rapid creierul la un nivel delta pentru a permite regenerarea profundă. Bea suficientă apă. Ascultați întotdeauna sesiunea complet. Puteți folosi căști sau difuzoare.
"Somnul este maestrul suprem al tuturor maestrilor spirituali'' Mirahorian
VINDECAREA PRIN SOMN
"Meditatia este calea de eliberare din minte si cea mai eficienta cale de vindecare. Singura meditatie autentica pe care o experimentam zilnic este somnul. Orice meditatie pe care o facem nu este meditatie, fiindca meditatia este o nonactiune, nu este ceva facut de minte, care ne ancoreaza in minte" (Mirahorian).
"Viata a decodificat inaintea maestrilor spirituali cifrul secret al universului si a descoperit somnul, modalitatea de a se stinge (de a muri) fara sa piara, despre care Lao Tzu afirma in capitolul 33 ca este calea de a realiza nasterea din nou si imortalitatea" (Mirahorian)
Obtinerea beneficiilor somnului, fara cresterea duratei
Cresterea calitatii si intensitatii somnului
Intelegerea acestui articol este accesibila doar celor care inteleg ce este somnul . Acest lucru este abordat in doua articole publicate anterior:
1. SOMNUL - MAESTRUL TUTUROR MAESTRILOR
2. TREZIREA PRIN SOMN - MEDITATIA SECRETA
Vindecarea prin somn sau terapia prin somn a fost investigata de Ivan Petrovich Pavlov si de Anatoly Kashpirovsky in doua directii interesante:
1. Pavlov cauta inducerea somnului fara a apela la substantele chimice care ii reduc considerabil capacitatile curative; asa a ajuns la inductia transei de expectatie; pentru aceasta cainii din laborator au fost invatati sa saliveze la auzul unui clopotel (reflex conditionat) prin asocierea administrarii hranei cu un semnal acustic sau optic; in faza urmatoare cainii au fost invatati sa astepte din ce in ce mai mult timp venirea hranei si peste un anumit prag s-a obtinut inductia transei de expectatie (se instala imobilitatea la nivel somatic, privirea in gol );
2. Kaspirovski a sugerat pacientilor aflati in transa sa fabrice medicamentul sau substanta necesara vindecarii unor boli incurabile de care sufereau; experimentele au aratat ca in serul sanguin al pacientilor,care s-au vindecat in acest mod , existau efectiv substante care aveau capacitatea de a vindeca aceeasi maladie la alti pacienti carora le-a injectat, dar care nu stiau ce li se injecteaza pt a reduce efectul placebo. Cercetarile au evidentiat ca substantele create de organism in transa pot sa fie reproduse prin sinteza in laborator si astfel se pot crea medicamente revolutionare
Dereglarea programului de reparare si regenerare prin somn ( insomnie, privare somn, deficienta) conduce la imbolnavire
Efectul (simptomul) unor maladii este acela ca organismul cauta sa se repare prin somn prelungit.
Concluzia celor care au descoperit ca somnul in exces (oversleeping) este un simptom (efect) al unor maladii a fost aberanta: bolile sunt datorate somnului in exces sau suprasomnului (oversleeping).
Scopul acestui articol nu este o pledoarie pt suprasomn (cresterea duratei somnului), ci pt obtinerea beneficiilor somnului, fara cresterea duratei (cresterea intensitatii somnului). Institutul National al Inimii, Plamanului si Sangelui / National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) a publicat "Ghidul dvs pt un somn sanatos"
"Centrul National de Cercetare a Dezordinilor Somnului/ The National Center on Sleep Disorders Research" (NCSDR) a ajuns la concluzia ca mai mult somn inseamna o mai buna sanatate si a publicat articole despre efectele pozitive ale somnului asupra functionarii creierului, asupra bunastarii emotionale, asupra inimii, presiunii sanguine.
Suprasomnul este solutia naturala folosita de organism pt a repara erorile care au aparut.
In articolul "EBOLA SI METODE DE VINDECARE A TUTUROR MALADIILOR/ EBOLA AND THE METHODS FOR THE CURE FOR ALL DISEASES" in paragraful 1. "REMEDIUL SUPREM - SOMNUL - TRANSA NATURALA DE REPARARE, REGENERARE SI PLONJARE IN REALITATEA SURSA (SINE, DUMNEZEU, REALITATEA ATEMPORALA); Cea mai importanta cale si metoda de vindecare pe care o are in dotare orice fiinta vie este programul de autoreparare si regenerare prin imersie in transa naturala numit somn.
Toate metodele chimice de combatere a insomniei si inductie a somnului chimic ( ce folosesc medicamente de sinteza sau cele produse de plante) perturba acest program de imersie in care ne intoarcem si plonjam in realitatea sursa (ne intoarcem acasa in Sine, Dumnezeu) fiindca sunt blocate undele theta ( de vindecare) si delta (de repararea ADN). Am creat impulsuri care amplifica somnul de refacere, regenerare si reparare a ADN-ului.
In paragraful 3. TRANSA DE REINTREGIRE SI INVULNERABILITATE din articolul de mai sus scrie: "Tinand cont ca virusurile nu pot sa se multiplice decat prin inserarea propriului program in ADN-ul din nucleul celulelor vii, care apoi comanda acestora sa fabrice virusul, inseamna ca vulnerabilitatea la controlul din afara, invazia si raspandirea virusurilor exploateaza dezbinarea, anarhia si lipsa de intregire si de racordare a fiintelor umane la sursa informatiei care se afla in izvorul omniprezent al vietii (Sinele nostru autentic; Dumnezeu). Aceasta inseamna ca invulnerabilitatea la maladii si la perturbatii externe a propiului ADN se obtine prin racordarea fiintelor umane si a celulelor lor codul genetic al universului. Acest lucru inseamna trezire, eliberare din realitatea separata a mintii, intrare in lumina necreata (iluminare) si este abordat in articlolele care se ocupa de metodele de intrare in transa mistica centripeta (care are centrul in realitatea sursa omniprezenta): metoda de relaxare pilotata, meditatia autentica si rugaciunea lui Iisus practicata in modul indicat de Arsenie Boca.
Transa centrifuga cu centrul in mintea altora (heterohipnoza) sau in mintea proprie (autohipnoza) poate fi utila in reprogramare, pt. cresterea performantelor si pt a declansa regresia
in timp pt vindecarea unor maladii incurabile si pt intinerire. Cunosc cazul medicului care a intrat intr-un somn indus prin transa (1/2 ore=10 de somn obisnuit) timp 20 ore pe zi timp de o saptamana si a declansat vindecarea a 200 de fracturi si a peste 20 de hernii, provocate de un grav accident de motocicleta. Organismul uman foate functiona probabil ca un roi de albine, care se autorepara (inchide si regenereaza herniile) si reaseaza si sudeaza oasele (ca si cum corpul s-ar afla in imersie intr-un lichid).
Am facut cateva completari la articolul :
"Sapte modalitati ascunse de a obtine un somn mai bun"/"Seven Hidden Ways to Get Better Sleep" indica urmatoarele strategii:
1. creati un mediu propice rezervat doar pentru dormit. Nu folositi patul pentru a plăti facturile, pentru a face teme, pt a te uita la televizor, pt a mananca, pt a vorbi la telefon, etc., fiindca mintea dvs se va astepta ca dormitorul sa fie un spatiu pentru activitătile din timpul zilei. Echipati cameră cu lumină moale, cu un pat confortabil, si cu muzica de relaxare.
Alte strategii de combatere a insomniei includ eliminarea centrarii in cap (dupa lucrul la calculator, dupa vizionarea unui spectacol) prin exercitii fizice (intindere, terapia prin cascat, masajul degetului mare de la picioare, masajul burtii ) si respiratorii (atentia pe expiratie, insotita de predare ca in rugaciunea lui Iisus indicata de Arsenie Boca ; scăderea temperaturii in camera si ridicarea temperaturii picioarelor si a burtii faciliteaza somnul; un pahar cu apa imprintata cu unde theta sau delta, o cana cu lapte cald indulcit cu miere, luat inainte cu jumatate de ora de culcare faciliteaza relaxarea si somnul; invatarea unei metode de relaxare pt eliminarea centrarii in minte care se manifesta prin nerabdarea de a adormi;
2. folositi o perioada fixa de culcare, fiindca organismul se obisnuieste sa stinga becurile (activitatile) in acea perioadă. Acest lucru este deosebit de dificil de atins de catre persoanele al caror program oscileaza de la o zi la alta (al caror program il fac altii: televizorul, teme, proiecte, griji ). In zilele in care suntem ocupati, este dificil, dar este esential pentru a fi ferm in fixarea unei ore de culcare. In cazul în care în mod normal nu adormiti până la primele ore ale diminetii, sau dacă nu aveti un program de somn zilnic, atunci încercati să mergeri la culcare o jumătate de oră mai devreme în fiecare săptămână, pentru a reprograma perioada de somn si tineti-va de acest program. În cele din urmă corpul tau se va obisnui cu a merge la culcare la acel moment si va începe să vină natural;
3. limitati consumul de alimente si de băuturi înainte de culcare. Pe măsură ce sunteti întinsi si dormiti cantitatea de acizi din stomac scade, ceea ce determina disconfort, arsuri cardiace si indigestie. De asemenea, pt a digera alimente metabolismul creste usor , ceea ce poate ridica, de asemenea, nivelul de energie. Nu mai mâncati cel putin cu trei ore înainte de ora programată de culcare . În cazul în care trebuie să gustati ceva, sa fie f. putin si evitati alimentele bogate in grasimi, care cer mult timp pentru a fi digerate. Evitati orice stimulente, cum ar fi cofeina theina si nicotina, care pot ridica nivelul tensiunii arteriale si al energiei. Alcoolul poate fi un sedativ, dar după ce efectele sale dispar, undele cerebrale de somn au de suferit ;
4. Luati în considerare o abordare naturala. Anumite uleiuri volatile raspandite in aerul din camera cum ar fi cel de lavanda vă ajuta sa va relaxati si sa adormiti. Remediile homeopate va pot ajuta sa eliminati agitatia si insomnia (Chamomilla, Coffea, Ignatia si Pulsatilla). Nu recomand ceaiuri de plante, fiindca perturba undele cerebrale de somn, ca si medicamentele de sinteza (sedative, somnifere, tranchilizante). In plus substantele din unele plante pot reactiona cu anumite tipuri de medicamente sau pot cauza efecte adverse la persoanele cu boli de ficat, boala Parkinson, femeile însărcinate sau care alăptează;
5. Aflati când si cum să trageti un pui de somn. Nivelul de energie cade în jurul orei 15-17 pm, si multe persoane doresc sa profite si sa doarma putin. Un pui de somn este în regulă, atâta timp cât o faceti cu întelepciune. Cei mai multi consilieri de somn recomanda ca puiul de somn sa nu depaseasca 20 de minute. Ei afirma ca depasirea celor 20 de minute da stare de ameteala si ingreuneaza adormirea seara la culcare. Somnul în timpul zilei este benefic, dacă urmeaza să stati până târziu sau dacă aveti un program de somn neregulat (în special noile mame ). Veti fi mai productivi si într-o stare de spirit mai bună.
6. Eliminati grijile si fricile dvs. Incepeti prin a le constientiza- majoritatea dintre noi ducem o viată foarte stresantă. Stres, surprize si schimbările pot afecta obiceiurile de somn. Programati o perioadă de nefunctionare sau de suspendare a activitatilor în fiecare zi i care sa faceti miscari de întindere si cascat, palmarea globilor oculari, sport, meditatie sau o baie fierbinte. Incercati să reduceti activitatea creierului inainte de culcare scriind gândurile într-un jurnal si închizand cartea pe ziua care a trecut. Dacă gândirea vă tine treaz pe timpul noptii, ridicati-va din pat si încercati să fiti productiv. Negociati in mod pozitiv cu aceste gânduri , temeri si griji dupa modelul din articolul FOCALIZATI-VA ATENTIA PE CEEA CE VRETI, NU PE CEEA CE NU VRETI ( faceti o listă de sarcini si imaginati-va ca asta va ajuta sa va eliberati si sa nu o mai pastrati in minte ; etc.) si reveniti în pat atunci când sunteti gata să dormiti
7. Faceti un control la medic daca trec mai multe nopti in care somnul este agitat sau insuficient . S-ar putea sa suferiti de una sau mai multe tulburări de somn, inclusiv insomnie si apnee in somn. Cu cât mai repede veti afla ce se întâmpla, cu atât mai repede puteti remedia tulburările de somn . Tulburarile de somn sunt periculoase pentru sănătatea dumneavoastră, asa că nu acest lucru nu trebuie ignorat
ADRESA DE DESCARCARE
ACCESIBILA PT MEMBRII GRUPULUI :
Mirahorian: Poarta Transei Trance Gate
Mirahorian TERAPIA PRIN CASCAT/ YAWNING THERAPY- TIPURI PRINCIPALE SI SECUNDARE DE PRANA VAYUS;
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=860079084005753&set=a.8142370419232 91.1073742156.349283161752017&type=1&theaterVezi traducerea
TERAPIA PRIN CASCAT/ YAWNING THERAPY- TIPURI PRINCIPALE SI SECUNDARE DE PRANA VAYUS;
ADRESA DE DESCARCARE DOCUMENT PDF
MIRAHORIAN : Cenzurarea inactivitatii si a somnului se extinde si la cascat [5]. Cei ce nu au inteles ce este cascatul, il cenzureaza, il demonizeaza, il impiedica, il atribuie vampirismului energetic; le urez succes in autodistrugere asistata de propria minte scufundata in orbire si ignoranta.
Somnul este maestrul suprem al tuturor maestrilor spirituali si principalul pachet de programe pt regenerare si reparare.
Articolul de mai jos este o traducere a articolului "Căscatul-Este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru creierul dvs, care a aparut pe o multime de situri sub diferite titluri : "Antrenarea creierului: Modalitati de a obtine sanatatea fizica, mentala si spirituala si "Cum ne schimba Dumnezeu creierul?" dat de catre expertii in vulgarizare si popularizare pentru masele de reactivi , care ce nu au inteles ce este somnul, dar trebuie sa ramana cu centrul in afara, usor de manipulat si de controlat )
Somnul nu este doar o chemare (interventie) a unui Dumnezeu din afara, ci si un raspuns al vietii, un program de reparare, regenerare si de reintoarcere acasa, descoperit de fiintele vii. Acelasi program functioneaza la numeroase specii vii, dar nu la toate.
In traditia hindusa cascatul este atribuit programului functional de gestionare al energiilor (vayu), care controleaza imbracarea si dezbracarea cu un tip de energie subtila (prana), numita Devadatta prana vayu ( in pali si sanskrita: Devadatta pranavayu; suflul dat de zei ambele insemnand Suflul sau duhul dat de Dumnezeu/ god-given breath ).
Energia subtilă este indicată in hinduism prin doi termeni tehnici generali: 1. prana ( aspectul energetic: respiraţie, suflu vital/life force; energia cosmică subtila ce penetrează, conservă şi activează corpul grosier, realizand puntea sau conexiunea dintre corpul grosier si minte; în Ayurveda, tantra si în medicina tibetană "prana " desemneaza cele cinci tipuri principale de de energie subtila, din care i-au nastere toate celelalte energii functionale: vayus) si 2. vayu ( aspectul funcţional al diferitelor tipuri de miscari ale energiilor din organism utilizeaza termenul sanskrit vayu, pentru "vânt", aer, suflu; zeul vânturilor/wind/air; unii autori considera ca "vayu" desemneaza cele cinci prana secundare).
Prana este energia subtilă care tine corpul in viată, dar modalitatea in care această energie este implicată in numeroasele functii specifice ale corpului este indicata prin vayus. Functiile si caracteristicile celor 5 tipuri principale de Prana vayus ( prana, apana, samana, udana, vyana) si ale celor 5 tipuri secundare de Prana vayus (naga, kurma, krikara, devadatta şi dhananjaya) sunt descrise in [9]: "Celelalte cinci sufluri (vayus) secundare, îndeplinesc în trup următoarele funcţii: râgâială (vomă), deschiderea ochilor (clipirea, activarea corpului şi a zonelor corticale corespondente), foame şi sete, căscat, şi în fine, sughiţat".
Energia subtila care insoteste respiratia (suflul) este indicata in taoism prin caracterul 氣 (气) qi (chi), in Japonia este numita "ki", in India, "prana" ori "shakti" (puterea; perechea lui Shiva), in Egiptul antic este indicata prin "ka" (dublul energetic subtil al corpului grosier) , iar in alte traditii prin spirit sau spiritus ( in lb. latina termenul spirit desemnează respiraţia, suflul), prin Pneuma ( in lb. greaca desemneaza respiraţia, suflul), Mana si Ha in traditia din Hawai ( vânt, suflu, tunet, furtuna). In Taittiriya Upanishad avem 5 invelisuri (kosha) iar Pranamaya-Kosha desemneaza corpul energetic subtil, dublul ( format din corpul eteric si astral), umbra, învelişul subtil ori vital, care animă şi menţine corpul şi gândirea.
In Vedanta şi în special în Advaita Vedanta, corpul subtil (sūkshmasharīra care este compus din trei invelisuri: Prānamayakosha, Manomayakosha şi Vijñānamayakosha) , care este asociat corpului fizic (Sthūlasharīra) este format din cinci sufluri vitale primare (pranas) şi anume:
TIPURI PRINCIPALE DE PRANA VAYUS / THE FIVE MAJOR DIVISIONS OF PRANA VAYUS
1. Prana vayu(focul respiratiei)- guvernează bataile a inimii, precum şi respiraţia. Sediul acestei energii este în zona pieptului. Prana intra in organism prin respiraţie şi este trimisă la fiecare celulă prin intermediul sistemului circulator..
2. Apana vayu (focul excretiei)- guvernează eliminarea deşeurilor din organism prin intermediul sistemelor excretoare (inclusiv piele şi plămâni), şi, în general, tot ceea ce împinge lucrurile în jos şi in afara corpului (de exemplu naşterea este, de asemenea, facilitată de Apana Vayu) . Sediul acestei energii este în zona pelviană si poate fi activata prin Metoda Kuhne a bailor de sezut cu frecaturi [10] si prin Terapia de razuire Gua Sha (刮痧 Guā shā) o metoda antica de eliminare a tuturor bolilor, prin trezirea inteligentei celulelor, din care este inspirata metoda Kuhne .
3. Udana vayu(focul elevatiei)- guvernează corzile vocale şi exprimarea vocala - vorbitul, cântatul, râsul, plânsul. Reprezintă energiile ascendente din organism. Sediul acestei energii este în zona gâtului si al capului. De asemenea, Udana vayu reprezintă energia conştientă necesară pentru a produce sunete vocale corespunzătoare intenţiei fiinţei. Prin Samyama pe Udana vayu oferă centrelor superioare controlul total asupra corpului./ governs the vocal chords and vocal expression - speaking, singing, laughing, crying. Represents the upward-rising energies in the body. Seated in the throat and head. Also it represents the conscious energy required to produce the vocal sounds corresponding to the intent of the being. Samyama on udana gives the higher centers total control over the body.
4. Samana vayu(focul gastric sau al digestiei) - guvernează digestia alimentelor şi metabolismul celular (de exemplu, repararea, creşterea şi producerea de noi celule ) şi procesele de reglare termică ale corpului. Aprinerea acesti foc elimina toate toxinele, bolile si aprinde aurele care sunt proiecţii ale acestui curent energetic subtil . Sediul acestei energii este în zona plexului solar (ombilic; inima initiatică; hara). Prin practici speciale de meditaţie pe Samana vayu se poate produce in mod deliberat o aura stralucitoare si se vedea aura de lumina in jurul fiecarei fiinte.
5. Vyana vayu (suflul vital)- guvernează expansiunea şi contracţia proceselor din corp, de exemplu mişcarea voluntară a musculaturii, circulaţia energiei si a sangelui la nivelul membrelor si extremitatilor. Sediul acestei energii este delocalizat, de-a lungul intregului corp / governs the expansion and contraction processes of the body, e.g. the voluntary muscular system, movement of the musculature, also the circulation of blood and energy in the limbs and extremities. Seated throughout the entire body.
Când sūkshmasharīra (corpul subtil, care este compus din trei invelisuri: Prānamayakosha, Manomayakosha şi Vijñānamayakosha) este asociat cu invelisul fizic sau corpul grosier [Sthūlasharīra din Vedanta, care corespunde invelisului (kosha) numit Annamaya kosha, din Taittiriya Upanishad, compus din hrana materiala care este format din din cinci elemente brute (Mahabhuta)], trebuie să tinem cont de cele cinci sufluri vitale functionale (Vayu). in Vedanta avem 3 corpuri :
1. Sūkshmasharīra (corpul subtil),
2. Sthūlasharīra(corpul grosier) si 3. Karana Sharira (corpul cauzal) - care este nivelul cel mai subtil al individualităţii umane (Jiva), care corespunde invelisului (kosha) numit ānandamayakosha, al fericirii neconditionate sau al karmei, din Taittiriya Upanishad.
După cum puteţi vedea mai jos, în textele de Hatha Yoga nu exista un acord clar cu privire la funcţiile unora dintre Vayus minore.
TIPURI SECUNDARE DE PRANAVAYUS / THE FIVE MORE MINOR PRANAVAYUS
1. Naga vayu- guvernează râgâiala (vomarea)/ governs burping, ,
2. Kurma vayu - guvernează clipirea, deschiderea ochilor (activarea corpului şi a zonelor corticale corespondente din clipa trezirii) / governs blinking,
3. Devadatta vayu -guvernează căscatul/ governs yawning ,
4. Krikala vayu - guvernează strănutul, foamea şi setea ( în funcţie de textul consultat )/ governs sneezing and/or hunger and thirst(depending on the Hatha Yoga texts)
5. Dhananjaya - guvernează sughiţatul şi / sau descompunerea corpului dupa moarte şi / sau deschiderea şi închiderea valvelor inimii( în funcţie de textul consultat )/(again, depending on the Hatha Yoga texts) governs hiccup and/or decomposition of the body after death, and/or the opening and closing of the heart valves
ANEXA TEXT
"Mergeţi mai departe : Râdeţi dacă vreţi (deşi aţi face mai bine creierului dacă aţi zâmbi), dar după părerea mea profesională, căscatul este unul dintre cele mai straşnic păstrate secrete din neuroştiinţă. Chiar şi colegii mei, care fac cercetări asupra meditaţiei, relaxării şi reducerii stresului, la alte universităţi, au trecut cu vederea această puternică unealtă de îmbunătăţire neuronală. Căscatul a fost folosit de multe decenii în terapia vocii, ca un mijloc eficient de reducerea anxietăţii şi a hipertensiunii din gât.
"Mai multe cercetări recente intemeiate pe scanări ale creierului au aratat cum căscatul determină o activitate neuronală caracteristică în zone ale creierului care sunt direct implicate în generarea conştientizării sociale şi în crearea empatiei (iubirea empatica este principalul liant al umanitatii).
Una dintre aceste zone cerebrale este o mică structură, ascunsă în cutele lobului parietal (precuneus).
Conform cercetătorilor de la Institutul de Neurologie din Londra, această structură (precuneus) pare să joace un rol central în conştientizare, autoreflecţie şi recuperarea amintirilor. Această structură (precuneus) mai este stimulată de respiraţia abdominală completă (din somnul profund si yoga), fapt care ajută la explicarea motivului pentru care diferite forme de meditaţie contribuie la un senzatie amplificata de autoconştientizare.
Această structură (precuneus) este si una dintre zonele cele mai grav atinse in afecţiunile bătrâneţii şi in tulburarile legate de deficit de atenţie, asa ca este posibil ca dacă vom căsca in mod deliberat să întărim această parte importantă a creierului."
"Din aceste motive credem că practica de a căsca trebuie integrată în exerciţiile şi programele de reducere a stresului, in antrenamente de imbunătătire a memoriei, in psihoterapie şi in practici spirituale contemplative. Şi, deoarece precuneusul a fost asociat recent cu sistemul neuronal de oglindire din creier (care ne permite să rezonăm empatic la senzaţiile, emoţiile şi comportamentele altora), căscatul ar putea chiar să ajute la imbunatatirea conştientizari sociale, compasiunii şi comunicării autentice cu semenii nostri.
Căscatul este atât de eficient şi de important pentru funcţionarea creierului, încât vă voi cere să citiţi cele treizeci şi patru de studii legate de căscat pe care le-am citat la note (puteţi citi rezumatul şi câteva articole accesând ).
"De ce sunt atât de insistent? Pentru că dacă v-aş cere să puneţi jos această carte chiar acum şi să căscaţi de zece ori ca să experimentaţi această tehnică fabuloasă, probabil că n-o veţi face. Chiar şi la seminare, după prezentarea cantităţii copleşitoare de dovezi, când ceream oamenilor să caşte, jumătate din audienţă ezita. Trebuia să îi conving pentru a-i face să simtă efectele relaxante imediate. Există o prejudecată de neînţeles în societatea noastră, care sugerează că este nepoliticos să caşti şi cei mai mulţi dintre noi am fost învăţaţi aceasta atunci când eram mici.
Ca tânăr student la Medicină, am fost "prins" odată căscând şi am fost efectiv certat de profesor. Mi-a spus că a fost nepotrivit să apar obosit in fata pacientilor, chiar dacă de fapt stăteam într-un hol, situat in afara , salonului pacientului.
Într-adevăr, căscatul se amplifica atunci când suntem obositi, şi acesta poate fi modul în care creierul ne spune blând ca avem nevoie de un pic de somn de întinerire si regenerare. Pe de altă parte şi trezirea din somn ne face să căscam, sugerând că aceasta ca acest proces nu apartine doar intrarii in somn , ci si trecerii la regimul de veghe.
Nota DM: textul in limba engleza nu tine cont de realitatea experimentala: cascatul nu este indus de lumina, ci apare la trecerea de la un regim la altul de functionare (somn-veghe) indiferent de sensul acestei tranzitii . In plus cascatul este insotit la om si la animale de intinderea corpului . "Pe de altă parte, expunerea la lumina ne face, de asemenea, cascam, sugerând că acesta este parte a procesului de trezire"
"Dar căscatul nu numai că vă relaxează – dar vă aduce cu rapiditate într-o stare de conştienţă cognitivă. Studenţii cască la curs, nu pentru că profesorul este plictisitor (deşi şi acest lucru vă poate face să căscaţi, încercând să rămâneţi concentrat la discursul monoton), ci pentru că scapă creierul de somnolenţă, ajutându-vă să staţi concentrat asupra unor concepte şi idei importante. El reglează conştienţa şi sentimentul de sine şi ne ajută să devenim mai introspectivi şi mai conştienţi de noi insine. Desigur, dacă se întâmplă să te găseşti prins într-o cameră cu un profesor neinteresant, plictisitor si monoton, căscatul vă va ajuta să vă menţineţi treaz.
"Căscatul vă relaxează şi vă va aduce într-o stare de prezenţă alertă (veghere) mai repede decât orice altă tehnică de meditaţie pe care o cunosc şi, fiindca este molipsitor din punct de vedere neurologic , este foarte uşor de învăţat în grup. Una dintre fostele mele studente folosea căscatul pentru a readuce la tacere (atenţie) consiliul de directori vorbareti în mai puţin de 60 de secunde. De ce? Pentru că ajută oamenii să îşi sincronizeze comportamentul lor cu ceilalţii.
Căscatul, ca mecanism de trezire, apare în primele douăzeci de săptămâni de la naştere. El ajută la reglarea ritmurilor circadiene ale nou-născuţilor şi acest lucru se adaugă la dovezile care arata cum căscat este implicat în reglarea starii de veghe şi de somn
Căscatul permite de asemenea să uşurarea disconfortul provocat de altitudinile mari ( Nota DM: ca si inghititul egalizeaza presiunea interna si externa).
Deci ce anume se află în spatele mecanismului care face din căscat o unealtă atât de esenţială? Pe lângă activarea precuneusului, reglează temperatura şi metabolismul creierului.
Este nevoie de multă energie neuronală pentru a rămâne conştient alert , şi în timp ce parcurgem drum ascendent pe scara evoluţiei, creierul devine mai puţin eficient din punct de vedere energetic. Căscatul, a aparut probabil, ca o modalitate de a răcii creierul de mamifere, care este extrem de activ, în special în zonele din lobul frontal. Unii au susţinut chiar că aceasta este o formă primitivă de empatie. Majoritatea vertebratelor căsca, dar este contagios doar printre oameni, maimutele mari, maimutele macac si la cimpanzei. De fapt, este atât de contagios pentru oameni incat chiar si cititul despre el va provoca o persoană să caşte.
De fapt, este atât de contagios pentru oameni ca chiar a citit despre aceasta va provoca o persoană pentru a căsca.
Cainii cască înainte de a ataca, sportivii olimpici cască înainte de a efectua exerctiul, şi peştii cască înainte de a schimba activităţile. Exista dovezi chiar că actul de a căsca ajută persoanele aflate în misiune militară să îşi îndeplinească sarcinile cu o mai mare precizie si usurinţă. Într-adevăr, căscat poate fi unul dintre cele mai importante mecanisme de reglare a comportamentelor legate de supravietuire la mamifere. Deci, dacă doriţi să menţineti un creier optim si sănătos, este esenţial să căscati. Căscatul excesiv poate să fie un semn că ar putea exista in fundal o tulburare neurologică (cum ar fi migrena, scleroza multiplă, accident vascular cerebral, sau reacţii datorate medicamentelor). Cu toate acestea, eu si alti cercetatori sugeram cum căscatul poate fi o incercare a creierului de a elimina simptomele prin reajustarea funcţionării neuronale.
Numeroase neurochimicale sunt implicate în experienţa căscatului, inclusiv dopamina, care activează producerea de oxitocină în hipotalamus şi hipocamp, zone esenţiale pentru activarea memoriei, controlul voluntar şi reglarea temperaturii. Aceşti neurotransmiţători reglează plăcerea, senzualitatea şi relaţiile dintre indivizi, deci dacă vreţi şă vă sporiţi intimitatea şi să staţi împreună cu partenerul dumneavoastră, atunci căscaţi împreună. Alte neurochimicale şi molecule implicate în căscat sunt acetilcolina, oxidul nitric, glutamatul, GABA, serotonina, ACTH, MSH, hormonii sexuali şi peptidele.
De fapt, este greu să găsim o altă activitate care să influenţeze atât de multe funcţii ale creierului.
Sfatul nostru este simplu: căscaţi cât de mult puteţi într-o zi, când vă confruntaţi cu o problemă dificilă la lucru, când vă pregătiţi să mergeţi la culcare şi ori de câte ori simţiţi mânie, anxietate sau stres. Căscaţi înainte să aveţi o discuţie importantă, căscaţi înainte să daţi un test şi căscaţi în timp ce meditaţi sau vă rugaţi pentru că vă va intensifica experienţa spirituală.
Căscatul conştient are nevoie de puţină practică şi disciplină pentru a trece de inhibiţiile sociale inconştiente, dar oamenii vin adesea cu trei scuze ca să nu caşte: 1. "Nu-mi vine", 2. "Nu sunt obosit" şi, preferata mea, 3. "Nu pot". Sigur că puteţi. Tot ceea ce trebuie să faceţi ca să declanşaţi un căscat adânc este să îl mimaţi de şase sau şapte ori. Încercaţi asta acum şi veţi descoperi de la al cincilea căscat fals că se va produce unul real. Dar nu vă opriţi aici, pentru că până la al zecelea sau al doisprezecelea căscat veţi simţi puterea acestui mic truc seducător. Ochii poate vă vor lăcrima, s-ar putea să înceapă să vă curgă nasul, dar vă veţi simţi şi foarte prezent, incredibil de relaxat şi foarte alert. Nu e rău pentru ceva ce nu ia mai mult de un minut. şi dacă veţi descoperii că nu vă puteţi opri din căscat-Am văzut cativa oameni care au căscat timp de treizeci de minute- veţi şti că v-aţi privat de un important tratament neurologic.
Cele "12 motive esenţiale să căscaţi:
- 1. Stimulează starea de alertă şi concentrarea
- 2. Optimizează activitatea creierului şi metabolismul
- 3. Îmbunătăţeşte funcţia cognitivă
- 4. Îmbunătăţeşte memoria
- 5. Sporeşte conştienţa şi introspecţia
- 6. Scade stresul
- 7. Relaxează fiecare parte a corpului
- 8. Îmbunătăţeşte controlul muscular voluntar
- 9. Intensifică abilităţile atletice
- 10. Reglează simţul timpului
- 11. Creşte empatia şi conştienţa socială
- 12. Sporeşte plăcerea şi senzualitatea
BIBLIOGRAFIE
1. SOMNUL - MAESTRUL TUTUROR MAESTRILOR
2. Yawn- It’s one of the best things you can do for your brain
3. Antrenarea creierului: Modalitati de a obtine sanatatea fizica, mentala si spirituala
http://www.presaonline.com/stiri/stiri-locale/antrenarea-creierului-modalitati-de-a-obtine-sanatatea-fizica-mentala-si-spirituala-2705359.htmlhttp://www.realitatea.net/antrenarea-creierului--modalitati-de-a-obtine-sanatatea-fizica--mentala-si--spirituala_1368521.html
5. EROAREA CULPABILIZARII INACTIVITATII/ THE ERROR OF BLAMING INACTIVITY/L'ERREUR DE COULPABILISER L'INACTIVITÉ
CULPABILIZAREA INACTIVITATII ESTE CALEA DE A INTARII ANCORAREA IN MINTE SI IN CENTRUL SAU VIRTUAL (EGO), PENTRU A BLOCA: REPAUSUL, SOMNUL, REFACEREA, RELAXAREA, CONSTIENTA SI MEDITATIA
6.Essential Reasons to Yawn
7. How God Changes Your Brain: Breakthrough Findings from a Leading Neuroscientist
By Andrew Newberg, M.D., Mark Robert Waldman
8. CELE TREI PROGRAMARI ALE FIINTELOR UMANE SI TREZIREA
"Cele trei programari ale fiintelor umane si trezirea" A. subiectivi (non-reactivi, creativi, lideri, visatori; au centrul in ei insisi; ei vad intr-o gramada de pietre o catedrala ); B. obiectivi (reactivi, sclavi; au centrul in afara si in altii; ei vad doar o gramada de pietre); C . divini (eliberati, treziti) ; "Programarea reactiva si rugaciunea reactivului"
9. Shiva-Samhita - Cartea Secretelor din Hatha şi Tantra-Yoga Capitolul 3 Vāyus (Suflurile)
traducere din limba sanskrită, cuvânt introductiv, index de nume, dicţionar de termeni şi note de: DAN MIRAHORIAN,
10. Cheia sanatatii- Metoda Kuhne si a bailor derivative
Metoda Kuhne si a bailor derivative, folosita inca din antichitate; Gandhi a recomanda-o in cartea sa: "Cheia sanatatii/ Key-to-Heath"
11. Terapia de razuire Gua Sha (刮痧 Guā shā)
Gua Sha o metoda antica de eliminare a tuturor bolilor, prin trezirea inteligentei celulelor, din care este inspirata metoda Kuhne
12. COMPONENTELE FIINTEI UMANE
12.1. Transfiguration of saints and UFOs in Matrix / Schimbarea la faţă -Transfigurarea - Imbracarea cu alt corp
12.2. "Componentele fiintei umane in diferite traditii spirituale de pe Terra ( Egipt, India, China)
Mirahorian, Conferinta la Casa Armatei din Sibiu ( 2005)
12.3. Tehnomagia si Samkhya Darshana sau Ortotehnologia si Ortofizica
12.4. CLASIFICARE TATTVAS, CORPURI SI MIJLOACE DE INFLUENTARE INTERNE IN YOGA SUTRA
12.5. Care este diferenţa dintre sufletul şi spiritul/duhul unui om ?
Which is the difference between Spirit and Soul /
Разница между Духом и Душой
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu