Concentarea mentala are o mare importanta in realizarea meditatiei, caci ea ne ajuta sa ne focalizam si sa ne concentram gandurile si mintea. Concentrarea presupune existenta unui obiect care serveste drept suport mentalului. Acesta se poate concentra cu usurinta pe un obiect agreabil, cum ar fi o floare sau asupra trasaturilor fiintei iubite. Este dificil, mai ales la inceput sa fixezi mentalul asupra unui lucru mai putin placut. Practicati concentrarea pana cand mentalul se stabileste usor asupra unui obiect. Daca mentalul scapa de sub control, readuceti-l de fiecare data la punctul de concentrare.
De obicei, mentalul sare ca un balon. Reglati-va si controlati-va respiratia si simturile. Fixati mentalul asupra unui obiect agreabil, asociind idei de puritate si calm interior.
Retrageti-va intr-o camera linistita, adoptati o pozitie relaxanta, avand coloana vertebrala dreapta. Inchideti apoi ochii si observati ce se petrece daca va concentrati, de exemplu, asupra unui mar: analizati culoarea, forma, marimea, diferitele parti, cum ar fi coaja, pulpa, samburii etc. Va puteti gandi la locul din care a provenit, de asemenea, la gustul dulce sau acru, la efectele sale asupra digestiei sau asupra sangelui. Prin asociere, ideile relative la alte fructe pot incerca sa apara. Mentalul poate sa intretina insa si o alta imagine, straina, si poate sa inceapa sa vagabondeze. E posibil sa va ganditi la un anume prieten pe care trebuie sa-l intalniti la o anumita ora, mai tarziu, sau ca trebuie sa cumparati ceva anume. Mintea se poate orienta asupra unui eveniment suparator. Trebuie sa urmariti sa aveti o gandire bine definita si sa impiedicati aparitia oricarui gand ce nu are legatura cu obiectul asupra caruia doriti sa va concentrati. Va trebui sa depuneti eforturi sustinute pentru a obtine rezultate in acest sens, caci mentalul va face tot ce va putea pentru a reveni la agitatia lui obisnuita.
Cand veti constata ca evoluati in realizarea meditatiei, veti simti nevoia sa practicati din ce in ce mai mult. Si aceasta va fi din ce in ce mai usoara si mai placuta. Dupa cum legile gravitatiei, coeziunii etc. actioneaza in planul fizic, tot la fel, legile gandirii, cum ar fi asocierea, relativitatea, continuitatea, rezonanta etc. opereaza in planul mental. Cei ce practica concentrarea ajung sa cunoasca foarte bine aceste legi. Cand mentalul este orientat spre un anumit obiect, trebuie sa se aiba in vedere calitatile si componentele sale. Tot asa, atunci cand mentalul este orientat la o anumita cauza, trebuie sa se orienteze si asupra efectului acesteia.
Cand va concentrati nu va luptati cu mentalul dumneavoastra. Evitati orice tensiune, fie ca este in planul fizic sau in planul mental. Ganditi-va linistit la obiectul meditatiei fara intrerupere si nu permiteti mintii sa vagabondeze.
Daca emotiile va tulbura in timpul concentrarii, nu va nelinistiti din aceasta cauza, caci ele vor trece imediat. Daca veti incerca sa le indepartati, veti fi nevoit sa consumati multa energie. Este recomandat sa aveti mai curand o atitudine indiferenta in fata emotiilor ce pot sa apara in timpul concentarii mentale.
Pentru incepatori, practica concentrarii poate fi, mai ales in primele faze, plictisitoare si obositoare. Dupa cateva luni, insa, practicantul va constata ca va simti o noua forma de bucurie. Concentrarea este un mijloc de a ne debarasa de mizeriile si necazurile acestei lumi, conferindu-ne astfel o stare de pace, calm si fericire interioara.
Cei care practica doar din cand in cand concentrarea nu vor avea decat in mod exceptional o minte stabila. Cateodata mintea va incepe sa vagabondeze, fiind incapabila sa se concentreze. Ar trebui sa dispunem de o minte apta concentrarii in orice moment. Prin practica concentrarii mentale ne vom putea controla si directiona mintea asa cum dorim.
In cadrul sedintelor de Yoga Puterii Interioare de la Art For You,vom aborda pe langa tehnicile clasice de yoga clasica si tehnici novative din descoperirile neurostiintelor cum ar fi ''lucrul cu o zina din creier care poate produce bucurie'' un centru al creierului care va poate scapa de nenumarate adictii si dezordini psihice prin stimularea acestui centru al bucuriei. Mai mult aceasta bucurie o vom percuta si o vom infuza in toate straturile profunde ale fiintei.
Rezultanta;;Contactul repetat cu aceasta bucurie va pune in legatura cu partea supraconstienta din d-voastra. Acea structura pe care noi o numin rai,viata perfecta, paradis, frumusete,imparatia tataluil. In noi se afla totul ,noi suntem oglindirea intregului Univers. Prin noi se reflecta ceea ce hranim mai mai mult sau carui aspect ii acordam atentie. Lumea este cea ce tu crezi ca este.
Mirra Alfansa , cunoscuta si sub numele de ''Maica'', ce a condus ashram-ul lui Sri Aurobindo dupa moartea acestuia,si-a petrecut multi dintre cei nouazeci de si cinci de ani ai ei patrunzand in constiinta celulelor sale, in cautarea unei noi forme de iluminare. Ea a spus:.,,Constiinta fizica-cea care regleaza functionarea celulelor-este folosita pentru cazna, pentru lupta, pentru suferinta si pentru infrangere; s-a adaptat atat de mult la aceasta, incat este aproape universala''
Dupa experienta care o are, Mirra considera ca cea mai mare problema in a permite ,,fortei , lumini, puterii''sa strapunga celulele o constituie faptul ca mai intai trebuie inlaturata ignoranta acestora, iar singura cale de a face acest lucru este contactul repetat cu domeniul supraconstientului. La inceput celule se impotrivesc, dar pana la urma devin cooperante. Nu incetati sa faceti iubiea si increderea sa circule prin corpul d-voastra. Curand, chiar si celulele vor crede ca aceasta este adevarata lor natura.
Tudor Parapsiholog si instructor Yoga acreditat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu