luni, 10 septembrie 2018

Sanatatea si conditia fizica nu sunt unul si acelasi lucru-Metode revolutionare de antrenament


Destinul trupului;inchisoarea patimilor sau palatul placerilor

Obiectivul d-voastra;Asa cum ati invatat sa va conditionati sistemul nervos pentru a obtine comportamente care sa va asigure rezultatele dorite, destinul corpului d-voastra, depinde de felul in care va conditionati metabolismul si muschii pentru a obtine nivelul de energie si de conditie dorite.

Scopul sau este sa depaseasca recordul mondial.11 zile de alergat la rand cate 21 de ore pe zi si a dormit maxim trei ore pe noapte.Schimbarea mentala a fost la fel de mare ca efortul fizic:el trebuia sa depaseasca  viata de zi cu zi de pana atunci patrunzand intr-o alta lume in care principalul scop era urmatorul pas. El si-a dedicat ani de zile de antrenamente nu numai fizice, ci si mentale. Obiectivul sau ? sa demonstreze potentialul fizic nelimitata care se afla in noi toti. Depasind vechiul record si alergand 1500 de kilometri in 11 zile si 19 ore cu o medie de 11 kilometrii pe zi, Stu Mittleman a demonstra ca,daca sti sa va conditionati atat mintea cat si corpul,puteti obtine rezultate peste ce si-ar putea imagina cineva ca ar fi posibil.El a demonstrat prin exemplul sau ca omul are o capacitate extraordinara si ca ne putem adapta la orice daca stim sa ne cerem mai mult de la noi insine.Scopul acestui text este sa va impartaseasca secretele fundamentale care l-au stimulat pe Stu Miltleman sa se antreneze pentru a realiza misiunea sa fara egal.

  Ani de zile i-am urmarit pe cei care i-am considerat adevarati maestri in domeniul lor,iar forma fizica si sanatatatea m-au preocupat intens vreme de peste un deceniu.

Cand am inceput studiile in aceasta directie am fost usor dezorientat de multitudinea de puncte de vedere contradictorii exprimate de experti presupusi a fi la fel de bine pregatiti. Pentru a-mi gasi o cale prin acest labirint de pareri, criteriul numarul unu l-au reprezentat rezultatele. Cei care obtineau permanent rezultate de calitate sunt cei care i-am luat de model si de la care am invatat. Mi se parea putin credibil un doctor sa dea sfaturi pacientilor in privinta sanatatii lor si care la randul lui era supraponderal, cantarind cu 20 de kilograme in plus, asa cum am pus la indoiala si valabilitatea expertilor in fitness care erau slabi morti, vesnic cu vanatai sau cu un nivel scazut de energie.

      Cand am auzit de Stu Mittleman si despre realizarile sale am fost fascinat, mai ales cand am aflat si ca aceia care au fost martori la uluitoarea sa fapta eroica declarau ca arata mai bine dupa cei 1500 de kilometrii decat atunci cand a plecat de la linia de pornire. N-a avut niciun fel de accidente sau rani-nici macar o zgarietura! Ce anume i-a dat extraordinara capacitate de a-si impinge organismul dincolo de orice limite obtinanand in continuare potentialul maxim fara sa aiba nici un fel de leziuni.
      Categoric Stu era bine pregatit pentru cursa sa. Avea studii serioase in psihologia sportiva, in sociologie si psihologie si lucra la un doctorat la Universitatea Columbia Despre fiziologia exercitiului fizic. Dar cunostintele care i s-au parut cele mai nepretuite derivau din constatarea ca sanatatea si conditia fizica  nu sunt unul si acelasi lucru. Aceasta este o distinctie pe care nu o facea Jim Fix,celebrul autor,despre alergari. El era categoric in forma, dar si nesanatos in acelasi timp.

     Esecul celor mai multi consta in faptul ca nu reusesc sa distinga intre conditie fizica si sanatate, ceea ce duce la o frustrare, pentru ca desi fac mult sport, tot au intre cinci si zece kilograme in plus de care nu pot scapa cu nici un pret. Neajutorare dobandita tipica! Si mai rau este pentru cei care fac sport crezand ca asta ii face sa fie mai sanatosi si in realitate in fiecare clipa sunt tot mai obositi,bolnavi si nelinistiti din punct de vedere emotional.
                                       


    Ce anume am invatat din diferenta dintre sanatate si conditie fizica? Conditia fizica este,,capacitatea musculara de a urma o activitate sportiva''.Sanatatea insa este definita  ca,,starea in care toate sistemele din corp-nervos, muscular, osos, circulator, digestiv, limfatic, hormonal etc.-functioneaza optim...''Cei mai multi oameni cred ca o conditie fizica implica de la sine si o stare buna de sanatate, dar adevarul este ca ele nu merg neaparat mana in mana. Ideal este sa fii si sanatos si in forma, dar punand sanatatea pe primul loc, va veti putea bucura intotdeauna de extraordinare avantaje in viata d-voastra. Daca obtineti o conditie fizica in detrimentul sanatatii, s-ar putea sa nu apucati sa traiti destul ca sa va bucurati de fizicul d-voastra spectaculos.


    Echilibrul optin intre sanatate si conditia fizica se obtine printr-o pregatire a metabolismului. Asa cum ne antrenam mintea si muschii, Stu unul dintre antrenorii sai, dr.Philip Maffetone, au dovedit ca ne putem antrena si metabolismul. Rezultatele lui Stu vorbesc categoric de la sine:cand era in timpul alergarii celor 1500 de kilometrii, categoric ar fi trebuit sa aiba momente de ,,descurajare''.Si totusi niciodata nu i s-a intamplat asta, desi a alergat cate 125 de kilometrii pe zi. Intelegerea acestei distinctii simple si totusi profunde de care s-a folosit Stu va modifica nu numai aspectul, dar si cantitatea de energie, calitatea vietii si in final mai ales destinul corpului dvs,pe care il puneti astfel in miscare. Cea mai mare diferenta dintre sanatate si conditie fizica are drept urmare intelegerea distincta dintre gimnastica aerobica si anaerobica, dintre rezistenta si forta

Aerobic inseamna, ad litteram, ,,cu oxigen'' si se refera la exercitii fizice moderate executate pe o anumita perioada de timp. Sistemul aerobic reprezinta capacitatea de rezistenta si cuprinde inima, plamanii, vasele sanguine si muschii. Daca va activati sistemul aerobic printr-un regim adecvat si prin sport, ardeti grasimile care devin principalul carburant.
      Pe de alta parte ,anaerobic inseamna ,ad litteram, ,,fara oxigen''si se refera la gimnastica prin care se obtin scurte rabufniri de forta. Gimnastica anaerobica arde glicogenul ca principalul carburant si determina organismul sa inmagazineze grasimile. Genetica are un rol important in capacitatea corpului de a arde grasimi si unii oameni se nasc cu un sistem aerobic puternic. Acestia sunt cei care ii invidiem si care aparent pot manca orice fara sa puna un gram pe ei.
     
      Majoritatea exercitilor fizice pot fi fie aerobice ,fie anaerobice. Nivelul de intensitatea determina folosirea sistemului aerobic sau anaerobic. Plimbatul, jogging-l, alergatul, mersul pe bicicleta, inotul ,dansul, etc, pot oferi in egala masura avantaje in ambele sensuri. Ritmul cardiac scazut face a aceste activitati sa fie aerobice, iar ritmul cardiac crescut le face sa devina anaerobice...De obicei tenisul ,racquetball-ul, baschetul si alte sporturi similare sunt anaerobice.

     Majoritatea americanilor din ziua de azi au un stil de viata care ii face sa traiasca permanent intr-o stare  anaerobica plina de stess si de solicitari,in conformitate cu felul in care aleg sa fac miscare. Ca urmare, isi antreneaza metabolismul sa fie permanent anaerobic, adica ard glicogen ca principala sursa de energie. Cand cantitatile de glicogen sunt extrem de mici, metabolismul antrenat sa fie anerobic foloseste zaharul din sange ca pe o sursa secundara de energie. Acest lucru duce la o subminare imediata a nivelului de sanatate si vitalitate.
    Pe masura ce solicitarile anaerobice va vlaguiesc organismul de zaharul din sange pe care ati putea sa-l folositi la la altceva, resimtiti imediat si efectele negative. Avand in vedere ca sistemul d-voastra nervos presupune utilizarea a doua treimi din zaharul din sange, deficitul creeat prin exercitiul anaerob poate duce la probleme neuromusculare cum ar fi durerile de cap sau momente de dezorientare. Iata lista simptomelor care au legatura directa cu antrenamentul anaerobic excesiv al metabolismului dvs: oboseala, accidentele in urma exercitiilor fizice, hipoglicemiile, depresiile si anxietatile ,problemele de colesterol, sindromul premenstrual, problemele de circulatie sau incheieturi intepenite.

    Traim intr-o societate care este excesiv de anaerobica si insuficient de aerobica,ceea ce are un impact negativ asupra calitatii sanatatii intregului popor. In societatile moderne industrializate oamenii sunt mai putin activi din punct de vedere fizic. Acum cateva decenii majoritatea oamenilor se ocupau de corvezile zilnice printr-un efort fizic direct. Actualmente desi am descoperit care sunt necesitatile organismului nostru, trebuie sa si inlocuim activitatea care nu mai poate fi satisfacuta prin eforturile de zi cu zi. Acestei activitati fortate ii mai spunem si exercitiu fizic. Din pacate multi oameni cu intenti pozitive, chiar si sportivi experimentati, sunt tot mai putin sanatosi.Din dorinta de a obtine rezultate maxima intr-o perioada cat mai scurta, cream un echilibru inadecvat intre sanatate si conditie fizica si evident, suportam consecintele.
       Solutia este simpla. Secretul lui Stu Mittleman consta in faptul ca el intelege ca sanatatea si conditia fizica trebuie sa mearga in mana. Conform dr.Maffetone, acest lucru se poate obtine doar intelegand ca;

      .....Orice program de exercitii presupune un strat de la o baza aerobica- o perioada de timp in care intregul program de exercitii se bazeaza exclusiv pe activitate aerobica, fara nici un fel de exercitii anaerobice. Aceasta perioada poate dura de la minimum doua pana la la maximum opt luni in care sistemul aerobic este dezvoltat si utilizat la maximum. Aceasta perioada de baza este urmata de exercitii anaerobice o data, de doua ori si uneori de trei ori pe saptamana. Dezvoltarea adecvata  a sistemului aerobic nu numai ca va face sa fiti un sportiv mai bun, dar va arde si grasimile excedentare de pe solduri, va va imbunatatii sistemul imunitar, va va da mai multa energie si va va ajuta sa nu aveti accidente. Cu alte cuvinte, este un mod de va construi o sanatate si o conditie fizica perfecte printr-o conditionare adecvata a metabolismului pentru aerobic si doar atunci cand este cazul pentru pregatirea anaerobica.
    Creand o baza aerobica,va veti forma o energie si o rezistenta extraordinare. Nu uitati, extinzandu-va capacitatea aerobica va extindeti capacitatea fizica de a furniza oxigen (sursa energiei si sanatatii) tuturor organelor si sistemelor din organismul dvs.


         Problema este ca majoritatea incearca sa se forteze dincolo de ritmul lor cardiac ideal si isi petrec tot timpul facand gimnastica intr-o stare anaerobica. Daca nu ati pus inca bazele unui sistem aerobic, toate exercitiile anaerobice vor fi facute in detrimentul rezistentei fizice. Multi oameni din dorinta de a se ,,biciui'' si de a fi in forma, incearca sa faca exercitii fizice pastrand un ritm cardiac maxim. De obicei ritmul cardiac maxim se poate calcula datorita unei formule care este 220 minus varsta d-voastra. Pentru cineva de 30 de ani, el trebuie sa fie de 190. Sigur ca exercitiile fizice la o asemenea intensitate pe perioade lungi sunt foarte daunatoare organismului; s-ar putea sa ajungeti sa fiti ,,in forma'',dar in detrimentul sanatatii.

      Apropo, ghiciti cine s-a facut vinovat de asa ceva vreme de mai multi ani. M-am fortat sa,,realizez''un ritm cardiac maxim; eram in stare sa fac cele mai mari eforturi care sa dureze pana la 20 de minute. Dupa pauzele de mai multe saptamani eram capabil sa alerg sapte kilometrii si jumatate fara nici un pic de incalzire. Dupa care nu mai eram in stare sa merg cateva zile. Dar eram convins ca,,cine nu staruieste nu izbuteste'',ideea aceasta reprezentand pentru mine disciplina de care aveam nevoie ca sa fiu mai sanatos! Tot ce am obtinut a fost o relatie de dragoste si ura fata de acest tip de exercitiu fizic. Asocierile amestecate de suferinta si durere m-au facut sa aman cat mai mult momentul exercitilor in masura in care imi permitea constiinta si apoi sa recuperez totul dintr-o singura sedinta.

      De atunci am invatat ca in momentul in care incepeti sa faceti exercitii fizice intr-un ritm care va aduce intr-o stare anaeroba se poate intampla ceva foarte periculos.Pentru a satisface solicitarea imediata de sange pe care o presupune un exercitiu anaerobic foarte intens la nivel muscular, organismul preia sangele de la organele vitale cum ar fi ficatul si rinichii. Prin urmare, aceste organe pierd o mare parte din oxigen, ceea ce ce duce la o scadere a vitalitatii lor si implicit a sanatatii. Procedand astfel permanent, se ajunge la o slabire, la o deteriorare a lor si chiar la o distrugere.

       Secretul consta in a va antrena metabolismul astfel incat sa actioneze permanent aerobic. Corpul dvs, nu va arde grasimile daca nu il antrenati in acest sens. Astfel daca vreti sa pierdeti acel strat de grasimi din jurul taliei trebuie sa va antrenati organismul sa arda grasimile si nu zaharul. Nu uitati ca atat criteriile lui Stu cat si ale lui Phil in privinta functiei aerobice au la baza arderea grasimilor. Unul dintre cele mai mari avantaje ale exercitiilor fizice aerobice este ca previne astuparea arterelor; infundarea arterelor duce la boli de inima, cauza numarul unu a deceselor in Statele Unite (unul din doua decese sau aceasta cauza).
     Unii oameni, din dorinta lor de a elimina toate grasimile din regimul alimentar, isi determina organismul sa intre intr-o stare de ,,urgenta'' in care incepe sa inmagazineze si mai eficient grasimile. Ei fac marea greseala de a se infometa si cand revin inevitabil la vechiul stereotip de alimentatie se inmagazineaza si mai multe grasimi din aceeasi cantitate pe care o mancau si inainte de regim-si pun la loc mai mult decat au slabit! De aceea suntem noi obsedati de a scapa de ,,acele cinci kilograme''.

      Cand cineva imi spune ca vrea sa slabeasca cinci kilograme eu il intreb:,,Cinci kilograme de ce?'' Cel mai adesea ei fac sport astfel incat pierd mai ales apa sau muschi, si nu grasime. Puteti cantari la fel azi ca acum zece ani, dar sa fiti mai putin sanatos, pentru ca muschii v-au fost inlocuiti de grasime. Muschii cantaresc mai mult decat grasimea, deci daca in momentul asta cantariti cat acum zece ani si corpul d-voastra este facut din si mai multa grasime, ati incurcat-o rau de tot!

       Sigur ca vrem sa limitam cantitatea de grasime pe care o preluam incat sa nu ajungem la un exces (20% pana la 30% din aportul caloric). Nimic nu este mai eficient decat exercitiile aerobice pentru a va antrena metabolismul sa arda grasimile. Procentajul ideal al aportului de grasimi nu este acelasi pentru toata lumea;el depinde de felul in care metabolismul d-voastra prelucreaza aceste grasimi.'' Nu-i asa ca ati vrea sa aveti posibilitatea celor pe care ii invidiati pentru ca par a fi binecuvantati cu un metabolism care arde grasimile ? Puteti si dvs! Este o chestiune de automotivare.
     Deci cum ne antrenam metabolismul pentru a arde grasimile astfel incat sa avem energia, rezistenta si vitalitatea de a pune in practica la maximum tot ce ati invatat in acest text si in viata ?



  Am o veste buna si una proasta. Mai intai vestea cea buna:puteti obtine asta prin cativa pasi simpli pe care sa-i faceti zi de zi. Vestea cea proasta este: nu veti putea folosi metoda americana traditionala de a umple cada, de a scoate dopul si de a va lupta impotriva curentului ! Asa cum nu va fi de ajuns sa  mergeti cu masinuta de la un punct la altul pe terenul de golf. Acestea nu sunt exercitii fizice aerobice. Asa cum nu va fi de ajutor nici sa sariti in cealalta extrema. Alergarile cu respiratia taiata sunt un exercitiu fizic anaerobic. Ele produc imediat o lipsa de oxigen la nivel celular si sunt cauza care duce la antrenarea metabolismului in arderea glicogenului si /sau a zaharului din sange,astfel grasimile continua sa fie inmagazinate.

   Exista un principiu fiziologic care stabileste felul in care organismul foloseste combustibilul pe care i-l dati. Daca ii oferiti suficiente grasimi, el va folosi acest combustibil; daca va lipsiti organismul de grasimi, el le va inmagazina. Cu alte cuvinte, organismul d-voastra va folosi exact ceea ce-i dati. Evident ca aceasta ecuatie este incompleta fara a introduce factorul exercitiului fizic prin care sunt propriu- zis arse grasimile pe care le consumati. Cel mai important element in santatatea cuiva il reprezinta oxigenul. Zilnic inspiram aproximativ 10000 de litri de aer pentru a asigura necesarul de oxigen pentru tesuturi .Fara el celulele slabesc si mor.Exista aproximativ 75 de trilioane de celule in organismul nostru si ele asigura trifosfatul de adenozin(ATP), ENERGIA  fundamentala pentru tot ceea ce face organismul d-voastra, fie ca respira, viseaza, mananca sau face sport. Pentru a supravietui,celulele trebuie sa aiba oxigen ca sa arda glucoza si sa creeze ATP-ul in vederea unui progres permanent

      Totul este ca nu vreti sa va epuizati oxigenul in timpul exercitiilor fizice. Daca vreti sa aflati cand ati trecut de la aerobic la anerobic, iata un test cat se poate de simplu; cand faceti sport puteti vorbi (aerobic)? Sunteti cu respiratia taiata (anaerobic)? Respiratia d-voastra trebuie sa fie echilibrata si sa se auda, dar sa nu fie fortata. Ce anume simtiti cand faceti sport? Daca este un exercitiu fizic de natura aerobica trebuie sa simtiti o oboseala placuta. Daca este un exercitiu fizic anaerobic categoric va simtiti impins de la spate. Pe o scara de la 0 la 10,0 fiind minimum de efort si 10 fiind un efort de intensitate maxima, care ar fi nota care v-o acordati? Daca trece de cifra 7 ati trecut din aerobic in anaerobic; in mod ideal ar trebui sa va aevaluati intre 6 si 7.
    Canalizarea capacitatii d-voastra .aerobice presupune o forma specifica de antrenament. Mai intai este de dorit sa va monitorizati bataile inimii. Apoi incalziti-va treptat pentru a ajunge la faza optima de antrenament aerobic (vedeti tabelul urmator).

      Prin incalzire veti obtine cel putin doua lucruri:
1) Va veti mobiliza treptat acizii grasi inmagazinati in organism care ajung in circulatie astfel incat s folositi grasimile si nu zaharul vital din sange. Acest lucru este de o importanta maxima. Daca nu faceti o incalzire puteti ajunge la exercitii fizice aerobice, adica cu oxigen in celule, dar care nu ard grasimi. In timpul incalzirii trebuie ca ritmul cardiac sa fie de 505 din metoda standard de calculare a sa (vedeti tabelul cu ritmul cardiac).
2).Astfel veti putea preveni carceii.Acest lucru ii va permite organismului dvs.sa distribuie treptat sangele in acele zone care au nevoie de el in loc  sa-l devieze din organe vitale- o observatie extrem de importanta este faptul ca exercitiile dvs. fizice trebuie neaparat sa creeze o stare de sanatate si o conditie fizica buna fara a dauna sistemului.
        In al doilea rand, exerxati aerobic in zona dvs.de antrenament cel putin 20 de minute, idealul ar fi intre 30-45 de minute. Cea mai buna cale de afla care este ritmul cardiac optim prin aplicarea urmatoarei formule:

180-varsta dvs.=ritmul cardiac ideal(ritmul in care puteti face exercitii aerobice inainte de ajunge la cele anaerobice). Daca sunteti in covalescenta dupa o bola grava sau urmati un tratament in viata,mai scadeti 10 puncte. Daca nu ati facut exercitii aerobice sau ati suferit un accident,daca ati redus tratamentul sau daca adesea raciti,faceti gripa si aveti alergii, mai scadeti 5 puncte. Daca ati facut exercitii fizice de doi ani incoace fara probleme reale si nu ati racit, n-ati facut gripa mai mult de o data sau de doua ori pe an ,pastrati aceasta cifra. Daca faceti sport de mai mult de doi ani fara nici un fel de probleme si ati obtinut progrese fara accidente,mai adaugati 5 puncte. Inainte de a incepe orice fel de program de exercitii fizice consultati medicul.

In al treilea rand ,acordati-va intre 12 si 15 minute pentru a reveni treptat printr-un mers pe jos sau o alta forma de miscare mai putin solicitanta. In acest fel preveniti afluxul de sange in muschii pe care i-ati solicitat.Daca va opriti brusc dintr-un exercitiu fizic sangele nu are timp sa-i curete,sa-i reoxigeneze si sa redistribuie. El va ramane in muschi sufocandu-i si crescand toxicitatea la nivelul circulatiei sanguine.
   Oamenii in general se hotaresc greu cand e vorba de exercitii fizice, pentru ca asociaza prea multa suferinta acestui act, fie ca e vorba de suferinta fizica, fie cea produsa de faptul ca nu au destul timp. Daca insa va va veti osteni sa incercati, veti descoperi doua lucruri extrem de placute:
1) Veti indragi aceste aceste exercitii,pentru ca ele produc placere,si nu suferinta.
2) Veti avea ocazia sa va aflati la un nivel al vitalitatii pe care nu l-ati mai cunoscut. 


Daca va preocupa timpul pe care vi-l ocupa aceasta activitate,gasiti cai de vi-l dramui mai bine. De exemplu, in timp ce faceti incalzirea puteti asculta casete, puteti citi, va puteti uita la stiri, va puteti pune Intrebarile de Dimineata si de Seara care va dau energie, va puteti citi valorile si regulile in ordinea importantei sau va puteti utiliza timpul in alt mod, la fel de productiv. Cand l-am intrebat pe Stu Mittleman cam ce-ar propune ca orar pentru exercitiile fizice, el mi-a sugerat ca trebuie inceput cu cel putin de trei ori pe saptamana, cu 15 minute de incalzire, cu 20 de minute de antrenament aerobic, si cu 15 minute de revenire. Dupa care treptat programul poate fi prelungit dupa cum vi se pare mai potrivit.

Oare credeti ca va sugerez ca antrenamentul aerobic este singurul tip de exercitiu care merita facut ? Sigur ca nu. Scopul este sanatatea si forma fizica;vrem sa ne sporim rezistenta (Nu uitati ca de cate ori faceti sport intr-un ritm anaerobic o faceti in detrimentul rezistentei dvs.) Deci,pe masura ce incepeti sa va dezvoltati capacitatea aerobica,de indata ce atingeti un anumit nivel (undeva intre a doua si a patra luna de exercitiu fizic), puteti obtine o anumita forta adaugand si alte exercitii anaerobice la regimul initial, cum ar fi cele de greutati. Acestea difera de la om la om si este bine sa urmariti reactia organismului dvs. Daca alergati pe plaja si dintr-o data simtiti ca puteti mari ritmul. faceti-o! Dezvoltati-va o intelepciune a organismului;invatati sa observati capacitatea dvs.de a raspunde mai multor stimulente fizice.


   De fapt Stu ne asigura ca ne putem mentine si imbunatati rezistenta pana la varste inaintate. Nu trebuie neaparat sa fim foarte fragili la aceste varste! Nu cronologia este arbitrul sanatatii nostre,ci mai degraba hotararea noastra de a mentine o sanatate tot mai mare prin stilul de viata cultivat. Chiar daca unii oameni se nasc cu o predispozitie spre arderea grasimilor sau daca sunt binecuvantati cu darul vitezei sau al fortei,oricine poate obtine aceasta rezistenta si vitalitate printr-o hotarare constienta de conditionare a formulei chimice a organismului.

    ,,Nu suntem  limitati de varsta;ea ne elibereaza.''
                                                                                Stu Mittleman

Vestea cea mai palpitanta este ca asemeni tuturor stereotipurilor care ne ofera placere,si exercitiile fizice pot deveni o dependenta pozitiva. Tot asa cum actualmente ati face orice ca sa evitati orice forma de exercitiu fizic, el va va atrage tot mai tare de indata ce veti descoperi ce placut este sa faceti miscare in mod adecvat. Cercetarile au aratat ca, daca faceti cu consecventa sport vreme de 12 luni, va creeati o dependenta pentru tot restul zilelor. Chiar daca renuntati un timp veti reveni consecvent asupra exercitiilor de-a lungul vietii. Organismul d-voastra. va fi stimulat de placerea de a fi sanatos si de utilziarea la maximum a potentialului fizic. De ce? Pentru ca v-ati antrenat deja sistemul nervos conditionandu-va metabolismul sa reusiti in aceasta directie. Cu totii meritam aceasta vitalitate fizica necesara transformarii calitatii vietii noastre. Destinul corpului nostru este strans legat de cel psihic, emotional, financiar si relational. De fapt el determina daca aveti sau nu un destin!...va continua

-Anthony Robbins

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu