joi, 11 februarie 2021

Wu Wei -Arta Zeilor de a actiona fara sa actionezi

                          

Autorul acestui articol ne relateaza:

In urma cu cateva dimineti valurile erau in crestere, asa ca am mers spre unul dintre locurile mele preferate la rasarit imaginandu-mi ca voi prinde cateva valuri frumoase inainte sa se trezeasca lumea si sa se aglomereze in apa. Se pare ca nu am fost singurul cu aceasta idee. Pe masura ce primele raze luminau oceanul, am vaslit in larg ca sa intalnesc aproximativ 30 de alti surferi ca erau deja acolo. M-am simtit dintr-odata in urma, ca si cum as fi pierdut ceva. Asa ca am lovit apa ca sa ma indepartez urgent, incercand sa recuperez timpul pierdut, vaslind astfel si pentru a ma eschiva de oameni, pitindu-ma sub valuri mari, navigand curentii si gasindu-mi canalul. Dar pe fiecare val pe care il vasleam se pare ca mai era altcineva, ori se rupea prea devreme sau prea tarziu pentru a-l mai prinde. Cu cat incercam mai tare, cu atat imi parea mai dificil a-mi gasi ritmul impreuna cu oceanul… Pana la urma, am obosit atat de tare ca nu mai puteam vasli, si m-am oprit pentru un moment, m-am ridicat pe placa si am lasat curentul sa ma ia.

Wu Wei, arta, arta antica a non-actiunii, non-actiune

N-a durat mult si m-am indepartat in deriva de capul principal, unde toata lumea se intrecea acerb pentru valuri, catre o zona retrasa, linistita unde eram singur. Revenindu-mi cu respiratia, am inceput sa observ felul cum lumina dansa pe apa, felul in care aerul zorilor ma peria pe fata. Pe masura ce plamanii mei isi incetineau respiratia si am incetat a mai incerca, am inceput sa ma simt bine doar ca ma aflam acolo, simtind doar oceanul si pe mine cu el. Cam atunci, am privit in sus ca sa vad cum se ridica chipul unui frumos val dinaintea mea spunandu-mi: “ce cauti tocmai aici?”. Am zambit, intorcandu-ma ca sa il intalnesc, l-am mangaiat o data sau de doua ori pana cand s-a spart pe un perete de un albastru clar care ne-a purtat pe amandoi la mal.

Wu Wei, arta, arta antica a non-actiunii, non-actiune

Natura nu se grabeste, si iata ca totul este realizat.
Lao Tsî.

Accesand Fluxul

Wu Wei este un concept chinezesc esential in Taoism si tema de baza a scrierii Dao De Jing a lui Lao Tsî. Literal tradus ca “non-actiune”, Wu Wei nu inseamna atat de mult “a nu face nimic” cat este vorba despre a ne alinia mersului nostru in viata cu mai marele flux al vietii universale. Adesea denumit “actiune naturala”, Wu Wei nu implica efort excesiv sau lupta, ci un fel de “a merge odata cu ritmul” unde suntem capabili sa ne miscam impreuna cu energia momentului si sa raspundem liber la orice situatie care se iveste.

Fiecare dintre noi avem momente in viata noastra in care accesam acest flux. In aceste momente – prin intentie absolut concentrata si detasare absoluta (sau o combinatie dintre aceste doua) – intram intr-o stare de conectare cu ceea ce facem, iar miscarile noastre devin simultan foarte productive si le exprimam fara efort. Lumea din jurul nostru pare ca incetineste, iar din acel loc, se vede ca si cum devenim una cu acel lucru pe care incercam sa-l facem. Cuvintele se aseaza pe pagina reveland ceea ce scriem, valurile oceanului ne poarta, iar noi suntem parte din ele, ritmul melodiei pe care dansam vine direct prin noi.. si devine pura expresia a cine suntem.

Desi fiecare dintre noi surprindem cateva scantei din aceasta stare de flux in momente de varf ale mersului nostru in viata, iubirii si stradaniilor noastre creative, credem deseori ca aceste experiente extraordinare apartin taramului elitei, si pot fi accesate doar printr-o minune sau prin maiestrie. Dar daca acest sentiment de flux a fost menit sa fie felul nostru normal de a fi, disponibil pentru fiecare dintre noi , in fiecare moment? Ce s-ar intampla daca, dincolo de multele detalii si programe amestecate ale vietii noastre de zi cu zi, cu totii am avea acces direct la experienta sentimentului de unitate si a fluxului in fiecare zi, indiferent de ceea ce facem?

Wu Wei, arta, arta antica a non-actiunii, non-actiune

Cum invatam sa facem, fara sa facem?

Din punct de vedere istoric, multi adepti Taosti au ales sa exploreze esenta lui Wu Wei retragandu-se din societate – hoinarind liberi prin munti, meditand perioade lungi in pesteri si cultivand o existenta zilnica hranita si ghidata de catre energia lumii naturale. Conform lui Lao Tsî, expresia suprema a lui Wu Wei se gaseste nu numai in retragerea din lume, ci in experienta fluxului din felul in care traim in lume.

Cand invatam sa lucram cu propria noastra Natura interioara, si cu legile naturale care lucreaza in jurul nostru, atingem nivelul Wu Wei. Apoi lucram cu ordinea naturala a lucrurilor si pe principiul efortului minim. Datorita faptului ca lumea naturala urmeaza acest principiu, nu face greseli. Greselile sunt facute, sau imaginate, de catre om, creatura cu Creierul suprasolicitat care se separa pe sine insusi de reteaua de sustinere a legilor naturale, intervenind si incercand prea mult.
Benjamin Hoff.

Desi multi dintre noi ne trezim in timpul zilei cu multe lucruri “de facut” pe lista, pe care simtim ca trebuie urgent sa le realizam, ne da putere sa luam in considerare ca exista o putere naturala in tot ceea ce facem. Daca ne acordam si urmam ordinea, lucrurile se realizeaza in mod efectiv, eficient si fara efort in plus. Daca mergem impotriva ordinii, e nevoie de timp si energie in plus pentru ca lucrurile sa se realizeze si in unele cazuri (precum autorul si surf-ul), nimic nu se va realiza oricat de mult am incerca.

Wu Wei, arta, arta antica a non-actiunii, non-actiune

Urmand calea Naturii

Oricare ar fi intentiile si rezultatele noastre si oricat ar spune mintea noastra cat de urgent si de presante sunt lucrurile, Wu Wei ne spune ca, in cele din urma, cel mai eficient este sa urmam calea Naturii. Pe masura ce ne acordam cu fluxul natural al oricarei activitati, putem constata ca exista lucruri importante pe care trebuie sa le facem, dar aliniandu-ne cu energia a ceea ce urmarim, putem realiza adesea mult mai mult facand mai putin.

Felul in care Natura lucreaza dezvaluie multe exemple perfecte de Wu Wei. Ciclurile solare, rotatia Pamantului, orbita Lunii, debitul raurilor care creaza si hraneste vaile, viata unui copac, care creste si da viata multor altora… Fiecare este foarte productiv, potrivit pentru scopul de a darui in mod natural ceea ce s-a nascut ca sa daruiasca. Fiecare isi face treaba fara a o face.

Unii oameni interpreteaza intuitiv “non-actiunea” ca ceva pasiv, lasat pe spate sau lenes. In ochii lui Tao, exista momente pentru actiune, dar daca nu este necesara nici o actiune bazata pe legile naturii, atunci a face orice poate fi in plus. De fapt, cateodata a actiona poate face mai mult rau decat bine.

Daca crestem o planta, si i-am creat conditiile propice pentru crestere cu un sol sanatos, soare si apa, vine un moment in care cea mai buna metoda de a-i asigura cresterea este sa o lasam in pace. Mai multa apa, mai mult soare, mai mult ingrasamant nu o va ajuta, de fapt, prea mult din toate acestea i-ar putea suprima cresterea. Ramanem atenti, conectati cu nevoile plantei, dar, pentru moment, a nu-i face nimic este necesar. Wu Wei ne invata sa nu fortam lucrurile, dar sa le lasam sa-si urmeze cursul lor natural.

Cand lucrezi cu Wu Wei, pui lucrurile potrivite in locurile potrivite. Fara stres, fara lupta. Dorinta egoista incearca sa puna cu forta lucrurile nepotrivite in locurile nepotrivite. Viclenia incearca sa elaboreze metode mai abile de a face lucrurile sa se potriveasca unde nu-si au locul. Cunoasterea incearca sa-si dea seama de ce lucrurile rotunde incap in locasuri rotunde, si nu in locasuri patrate. Wu Wei nu incearca. Nu se gandeste la ele. Pur si simplu le face. Iar cand le face, nu pare ca face prea mare lucru. Dar lucrurile se realizeaza.
Benjamin Hoff.

                                             A-ti gasi Wu Wei-ul in ziua de azi

Daca esti deprimat, traiesti in trecut. Daca esti anxios, traiesti in viitor. Dar daca esti in pace, traiesti in prezent.
Lao Tsî.

Cand ne uitam in jur, in lumea de azi, pare ca sunt atat de multe de facut. In mijlocul luptei noastre pentru progres, realizare personala, iar in unele cazuri, pentru supravietuire, ideea “non-actiunii” poate sa nu para la indemana. Din fericire, esenta Wu Wei este simplitatea si sunt cateva lucruri simple pe care le putem face (si pe care putem sa nu le facem!) in fiecare zi pentru a ne ajuta sa ne aliniem cu fluxul natural al vietii. Iata cateva:

1. Petreceti timp in Natura – Daca scopul nostru fundamental este sa ne aliniem cu fluxul natural al vietii, nu exista un invatator mai bun si un loc mai bun in care sa ne conectam cu acest aspect al nostru insine decat in lumea naturala. Cand pasim in Natura (idealar fi fara pantofi cu talpi de plastic) ne conectam cu o lume Wu Wei, unde sistemele naturale, generative, pline de flux de energie continua traiesc la toate nivelurile. Daca exista o “practica” pentru a ne disciplina pe noi insine cu scopul de a aduce mai mult Wu Wei in vietile noastre, a fi in, a observa si a ne conecta cu Natura trebuie ca este una din ele.

2. Daruiti neconditionat – Pe masura ce ne aliniem cu lumea naturala, ne este amintita generozitatea ca rezultat atunci cand sistemele vii sunt in armonie impreuna si cu ele insele. O singura samanta produce fructe care hraneste pe multi si da mai departe mii de alte seminte. Soarele daruieste tot ceea ce are fara sa se goleasca. Un rau da viata la fiecare pas, la fiecare colt, pe masura ce isi urmeaza chemarea de la munte catre mare. Una dintre cele mai naturale expresii ale fluxului nostru, pe care o traim, este a darui liber unul altuia. Cand ne permitem noua insine sa urmam chemarea spontana de a darui – chiar si putin – ne aliniem pe noi insine cu natura generoasa a vietii si (fara a o incerca sau fara a o cauta) ne deschidem pentru a primi in moduri pe care nu ni le-am putea imagina.

Wu Wei, arta, arta antica a non-actiunii, non-actiune

3. Detasati-va de modul in care ganditi ca ar trebui sa fie – Pot intotdeauna exista elemente ale vietii noastre pe care constient le planificam, dar fiecare pas pe parcurs va dezvalui invariabil cai de trecere si posibilitati pe care nu le-am fi putut prevedea. Cateodata eforturile noastre pentru a ne indeplini planurile si pentru a obtine un rezultat previzibil ne opreste sa vedem ce alte posibilitati ar astepta sa ni se dezvaluie. Cand ne vedem pe noi insine luptand, se datoreaza faptului ca avem o idee fixa despre cum ar trebui lucrurile sa fie, in functie de planurile sau dorintele noastre. Pe masura ce ne detasam de planurile si atasamentele noastre ca lucrurile sa fie intr-un anumit fel, ne deschidem modului in care sunt ele de fapt… iar in acel spatiu al acceptarii, devenim disponibili pentru ca fluxul sa ne gaseasca!

Daca esti in ton cu felul in care functioneaza lucrurile, atunci ele lucreaza in felul in care au nevoie, indiferent de ceea ce crezi despre aceasta la momentul respectiv. Mai tarziu poti privi inapoi si spune: “Oh, acum inteleg. A trebuit sa se intample pentru ca celelalte sa se fi putut intampla, iar acelea trebuiau sa se intample pentru ca aceasta sa se intample…” Atunci realizezi ca, chiar daca ai incercat ca totul sa iasa perfect, nu ai fi putut face mai bine, iar daca ai fi incercat cu adevarat, ar fi iesit o incurcatura din toata treaba.
Benjamin Hoff.

Wu Wei, arta, arta antica a non-actiunii, non-actiune

4. Ramai deschis la emergente spontane – Unul dintre principiile fundamentale ale Wu Wei este ca esenta fluxului nu este premeditata, ci apare spontan. Ne putem juca rolul de a crea conditiile potrivite, putem sa ne aducem pe noi insine in scenariul marelui ocean, dar nu putem crea valurile. Pe masura ce facem pasi in orice domeniu al vietii, una din marile invitatii pe care ni le ofera Wu Wei este sa ramanem deschisi la ceea ce apare spontan (si pe dinauntru, si pe dinafara). Orice chemare in soapta sau impuls proaspat ne-ar da oportunitatea in acest moment sa experimentam rezultatul nostru intentionat (si mai mult!) in feluri in care nu ni le-am fi putut planui niciodata.

Ce lucruri simple poti sa “nu faci” astazi pentru a incepe sa te deschizi pe tine insuti la mai marele flux al lui Wu Wei in viata ta?

Fii neclintit ca un munte si curgi ca un fluviu.
Lao Tsî.

Sursa: Wu Wei: The Ancient Art of Non-Doing.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu