sâmbătă, 19 ianuarie 2019

Cand un popor poate sa devina orice altceva, numai un popor binecuvantat nu, fiindca tot ne place sa ne batem cu caramida in piept ca suntem ''poporul ales'' si Romania este Gradina Maicii Domnului.
Pentru ce au lasat 'stramosii nostrii niste margaritare unor oameni pe care au vrut sa-i ridice la gradul de Titani ?
Cum au raspuns acestui ''cadou fabulos'', acesti oameni ?
Simtim oare lipsa trecutului? Este sigur ca renegarea lui duce la mari suferinte, de care nu devenim constienti imediat.
Indivizii, ca si popoarele, nu suporta si li se fure trecutul - atat individual, cat si colectiv: astfel se explica succesul unor reconstituiri istorice precum satul galic de la,,Archeodrome",linga Dijon,sau superbele spectacole de sunet si luminl create aproape peste tot in Franta in urma cu cateva decenii si apoi peste tot in lume.

Cunoasterea nu poate si creasca decat pe recunoasterea trecutului.
O tara care isi asasineaza memoria si isi reneaga istoria se condamna la a nu mai avea viitor. Viitorul isi extrage forta din memoria colectiva. Amnezia duce la paralizie,la neputinta si la moartea civilizaliei. Asasinand trecutul, asasinam speranta tinerelor generatii. Nu putem construi viitorul decat pe bazele memoriei colective, iar viitorul nu poate fi bun decat daca isi aminteste de trecut ca de o lectie spirituala. Este util sa intorci capul ca sa masori drumul strabatut, ca si-ti evaluezi succesele si greselile.Cei care isi lasa patrimoniul arhitectural si se ruineze permit si se distruga memoria propriului trecut.
Pentru Edgar Cayce, nu poate si existe progres uman fara recunoasterea patrimoniului tarii tale.

Stiti de ce Elvetia este o tara prospera si bine vazuta ?
Da, Elvetia, care are cel mai inalt nivel de viata din lume, este -oare intamplator? - si una dintre firile care se straduiesc cel mai mult sa-si conserve patrimoniul cultural. De exemplu, in cantonul Berna, noile vile trebuie neaparat, conform legii, sa respecte tipul de locuinta traditionala: acoperisuri mari si superbe in pante line,ferestre mici incadrate de frize sculptate din lemn, decor pictat in rose painting si flori la toate balcoanele. Rezultat incantator si nespus de placut vietuirii! Elveltienii tin mult la ,,memoria colectiva': familiile isi intretin cu grija arhiva, si blazoanele fiecarui canton, fiecarui oras sunt afisate foarte sus (vei putea vedea peste tot Ursul de Berna sau Cirja episcopului de Bale!). Oamenii tin aici la istoria lor. Nu se debaraseaza de stralucirea de altadata: sunt mandri de ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu