marți, 2 octombrie 2018

Salutul Soarelui si reintinerirea


Salutul Soarelui este o succesiune aproape neîntreruptă de 12 mişcări (6 mişcări simple care se reiau apoi în sens invers), repetate de mai multe ori la rând, ce tonifică întreaga musculatura corporală şi face să apară o anumită accelerare dublată de o amplificare armonioasă a respiraţiei şi a ritmului cardiac, fără a provoca însă stări de oboseală sau de pierdere a suflului.
Exercitiul se practica inainte de inceperea programului de asane. "Salutul yoghin al Soarelui" este o tehnică simplă de dinamizare amplă şi globala a întregii fiinţe. Practica sa conduce la trezirea şi amplificarea armonioasă a aspectului solar, masculin, yang al fiinţei si deschide poarta către o sănătate perfectă, forţă, armonie, eficienţă şi longevitate.Se repetă de mai multe ori, timp în care musculatura se încălzește, articulațiile se flexibilizează, în felul acesta organismul fiind pregătit pentru executarea celorlalte posturi. De asemenea el poate fi folosit pentru faza de încălzire premergătoare oricărui sport fiind un exercițiu complex în a cărei execuție sunt implicate absolut toate articulațiile și musculatura corpului.
 Este un exercițiu care crește considerabil flexibilitatea coloanei vertebrale, împrumutând prin copiere întinderile pisicii sau ale câinelui -inteligente viețuitoare!- care nu uită niciodată să-și mobilizeze vertebrele și o fac natural și constant pe tot parcursul vieții. Este unul dintre cele mai importante exerciții din practica yoghinilor fiind și cel mai complet.
La ce ce varsta putem incepe practica lui Surya Namaskara ? In practica Salutului Soarelui,varsta nu are nicio importanta.De exemplu ,sunt foarte frecvente cazurile in care persoane in varsta de peste 60-70 de ani,printre care si femei avand pana la 10 copii,s-au transformat intr-un mod aproape miraculos dupa numai cateva luni de practica neintrerupta a lui SURYA NAMASKARA.Iata in continuare cateva dintre efectele spectaculoase curent obtinute la nivel fizic de catre persoanele in varsta ,asa cum s-au putut ele constata la ASHRAM-ul lui SWAMI SIVANANDA din RISHIKESH:

-disparitia grasimii excesive de pe suprafata intregului corp
-reducerea naturala a bombarii abdomenului
-digestie mult ameliorata
-incetarea caderii parului
-revenirea culorii naturale a unghilor
-aspect si culoare mai proaspete ale pielii
-transpiratia anterior urat mirositoare devine treptat inodora

Foarte frecvente sunt si cazurile in care se poate constata o uimitoare reintinerire la persoanele in varsta care practica cu asiduitate SURYA NAMASKARA.
Datorita maladiilor ce pot fi curarisite radical de practica perseverenta si sistematica a Salutului yoghin al Soarelui amintim: indigestiile,constipatia,neregularitatile menstruale,apatia.De asemenea ajuta la combaterea si eliminarea pesimismului si indispozitiei prin dinamizarea intensa a aspectului solar (HA) ,emisiv ,dinamic (YANG) al fiintei.Celebrul yoghin BRAHMACHARI afirma ca SURYA NAMASKARA ne face capabili sa inmagazinam foarte multa energie subtila ( PRANA ) solara (HA) in fiinta, corpul nostru fizic devenind luminos intocmai ca SOARELE.

Ca si Soarele acest exercitiu are doisprezece parti componente. In anumite tratate esoterice YOGA, se arata ca de fapt 16 parti din care 12 sunt usor accesibile.SURYA NAMASKARA care cuprinde 16 miscari este extrem de dificil din aceasta cauza este realizat cu numai 12 parti. Se mai spune ca cele 16 aspecte ale SOARELUI sunt toate prezente numai atunci cand intreaga creatie este pe pragul disolutiei finale ( PRALAYA) ; De regula soarele vizibil nu are decat 12 aspecte distincte.

Beneficiile pe larg ale SALUTULUI SOARELUI

Efecte benefice ale exercitiului
- Tonifică întregul sistem digestiv prin întinderea şi comprimarea succesivă a abdomenului; totodată acest ansamblu de exerciţii masează profund toate viscerele: ficatul, stomacul, splina, intestinele, rinichii, activează digestia şi elimină rapid constipaţia.
- Plămânii sunt profund ventilaţi, iar sângele este oxigenat şi dezintoxicat prin expluzarea rapidă de dioxid de carbon şi alte gaze toxice pe căile respiratorii.
- Intensifică activitatea cardiacă şi astfel circulaţia sanguină este activată în întregul organism.
- Combate hipertensiunea şi palpitaţiile.
- Somnul devine din ce în ce mai profund şi odihnitor iar memoria este mult ameliorată.
- Indepărtează rapid tensiunile interioare.
- Stimulează şi normalizează activitatea glandelor endocrine, îndeosebi a glandei tiroide datorită mişcărilor de compresiune realizate la nivelul gâtului.
- Fortifică global întregul corp: gâtul, umerii, braţele, încheieturile, degetele, spatele, bazinul, centura abdominală, coapsele, pulpele picioarelor şi gleznele.
- La femei pieptul se dezvoltă normal, devenind sau redevenind ferm şi elastic.
- Stimulează în mod binefăcător activitatea uterului şi a ovarelor, suprimând neregularităţile ciclului menstrual, precum şi durerile specifice conexe cu acesta.
- Modelează în mod ideal corpul, reducând grăsimea în exces din zona abdominală, de pe şolduri, coapse, gât şi bărbie.
- Sporeste capacitatea naturala de rezistenta în faţa bolilor, prin intarirea sistemului imunitar.
- Este cea mai rapidă metodă pentru crearea şi menţinerea unei stări interioare de spirit mereu tânăr.

Mentiuni;Salutul Soarelui are cateva chei majore care conduc cu adevarat la reantinerire si regenerare.Acest lucru il puteti afla de la un yoghin care a primit initierea in acest sens.Altfel poate sa devina un simplu complex de exercitii de tip fitness cu multe avantaje evident,insa nu putem vorbi si de reantinerire.

Contraindicaţii:
Femeile, în timpul ciclului menstrual, nu vor practica cel puţin în primele două zile. De asemenea, viitoarele mame vor putea practică Salutul Soarelui numai până la începutul celei de-a cincea luni de sarcină, iar, după naştere vor relua gradat. În cazurile de hernie nu este deloc indicată practicarea lui.

Va astept cu drag ,fie in cadrul unor sedinte particulare,fie in cadrul unei sali ,cum at fi in fiecare sambata la ora 08:45 pentru o ora si jumatate de Yoga Regenerativa, la Centrul Shakti, str. Christofor Columb nr. 3, sector 1, telefon 0755 069 569

Tudor- Parapsiholog si instructor Yoga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu